Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Tyson slo til med imponerende slakteresultat

Krysningsoksen ble klassifisert til E+ og fettklasse 1+.

Mye biff: Det er ikke hverdagskost at en krysningsokse klassifiseres til E+ og fettklasse 1+. Foto: Privat

Rett før påske fikk kjøttprodusentene Trude Hegle og Elling Ruggeli en uvanlig telefon fra Nortura på Rudshøgda. Slakteriet kunne fortelle at ungoksen Tyson, som de nylig hadde tatt avskjed med hjemme på gården i Rakkestad, var blitt klassifisert til E+ med slakteklasse 1+. Med en slaktevekt på 456,1 kilo ble det et imponerende slakteoppgjør.

Tysons far er charolais-oksen Halvor av Lenna, mens moren er en eventyrmiks av litt forskjellige kjøttfe.

– Vi kjøpte ham av naboen da han ble avvent fra moren ved cirka seks måneders alder. Han gikk først inne på halmtalle og deretter på spaltebinge, forteller Trude Hegle.

Stakk av med sinkyrne

Spaltebingen var imidlertid ikke bra for Tysons bein, og i mai i fjor ble han halt på et bakbein. Bøndene bestemte seg derfor for å flytte ham over på halmtalle igjen.

Annonse

– Under flyttinga så han sitt snitt til å stikke ut. Han hoppa like godt inn til holstein-sinkuene våre. Etter et par halvhjerta forsøk på å fange ham, tenkte vi at at det var like greit for beinet hans at han gikk ute en stund. En stund ble til nærmere fem måneder ute på beite, forteller Hegle.

Fri tilgang på maxammon

Tilveksten var ikke den største i beiteperioden, men i oktober ble Tyson tatt inn igjen. For å forhindre bråk, ble han satt i en binge med en god del yngre holstein-okser, noe som fungerte meget bra, på tross av at han aldri var blitt avhorna som kalv.

Fra Tyson ble tatt inn og fram til han ble slakta 22 måneder gammel, sto han på en fullfôrblanding bestående av silo, poteter, maxammon-behandla hvete, havre og rug, samt mineraler. I tillegg til fullfôret har han fått fri tilgang på maxammon-behandla korn.

Neste artikkel

Forlenger tollfritaket på grovfôr