Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

VIDEO: Minorga holdt hva det lovet

Billigere og minst like bra.

Om gjødsling med 
Minorga gav høyere hveteavling, kan ikke Hans Olaf Knatten gå hundre prosent god for. Men det var minst like bra og billigere enn mineralgjødsel.

Det var et lite sannhetens øyeblikk for årets store forsøksprosjekt hos Hans Olaf 
Knatten den 10. september. Den 400 dekar store åkeren vestfoldingen hadde sådd med Mirakel-hvete, og gjødsla med den nye, pelleterte 
organiske gjødsla Minorga, ble treska.

Riktig nok noen få dager tidligere enn det som ville ha vært ideelt, men med ekstremregnet Petra på vei mot Østlandet, var det om å gjøre å få mest mulig av avlinga i hus.

Les også: Minorga-gjødslet åker står fint

– Vi har vært ganske heldige. Værmeldinga sa at det kunne komme regn på lørdagen, men det kom ikke før utpå søndagen. Det var bra, for det har kommet 100 millimeter nedbør på tre døgn, og det er venta mer. Jorda er metta med vann nå, forteller Knatten.

STOR FORSKJELL

Gjennomsnittsavlinga på den Minorga-gjødsla åkeren var rett i underkant av 700 kilo per dekar. 
Det er 30-40 kilo mer enn gjennomsnittet er på skiftene som ble gjødsla med mineralgjødsel, men 
Knatten vet ikke om han kan gi Minorga æra for 
resultatet. Resultatene viser at typen forgrøde har gitt store utslag i mengden avling.

Forventet: Med dobbel mengde Minorga ble det legde, akkurat som Hans Olaf Knatten forventet.

– I år ser jeg veldig godt hvor mye forgrøden har å si for avlingsnivået. I den delen av åkeren jeg hadde konserveserter og oljevekster som forgrøde, høsta jeg rundt 750 kilo hvete per dekar. Der jeg hadde hvete som forgrøde, lå avlinga på rundt 650 kilo per dekar, forteller han.

Les også: Her er deltakerne i avlingskampen

Som hos så mange andre er det på proteinnivået det skorter. Kvaliteten ligger og vipper helt på grensa til å bli godkjent som matkorn.

GUNSTIG ÅR FOR ORGANISK GJØDSEL

Fra mai til og med august kom det 65 prosent mer regn enn normalen i Holmestrand – 469 milli­meter mot normalt 283 millimeter. Det har gjort det ideelt å gjødsle med Minorga denne sesongen. Den organiske gjødsla løser seg nemlig seinere opp enn vanlig mineralgjødsel. Det betyr at den vil vaskes seinere ut.

Les også: Rekordstore avlnger av Duga-bygg

Våronna starta tidlig og bra for kornbonden i 
Vestfold. På jorda, som hovedsakelig består av siltig lett mellomleire, kjørte han et strøk med en tung skålharv.

– Skålharva gjorde en bra jobb, så det var nok med ett strøk.

Annonse

Konvensjonell: Minorga blir laget som pellets og gjødslinga skjer med en konvensjonell gjødselspreder.

HENTET SEG INN

Før Knatten sådde, gjødsla han 300 dekar av den 
400 dekar store åkeren med 100 kilo Minorga 10-1-5 per dekar. For å være på den sikre siden, kjørte han på med 30 kilo 22-3-10 mineralgjødsel per dekar ved såing, og senere overgjødsla han med 15 kilo OPTI-KAS per dekar før skyting.

Les også: Hvor mye vann tåler kornet?

Våren var, som overalt ellers, veldig kald, og det har vært en sommer uten den store varmen. En stund hang også utviklinga i åkeren som var gjødsla med Minorga litt etter, men kornet tok igjen forspranget den lettere oppløselige mineralgjødsla hadde gitt.

– Det kan tyde på at det kanskje har vært mer utvasking av næringsstoffer enn det vi har trodd tid­ligere, sier Knatten.

LEGDE I DOBBELTGJØDSLET FELT

Framveksten av ugras har vært helt normal denne sesongen. Hans Olaf Knatten opplyser at han sprøyta med Hussar Tandem mot ugras, mens han sprøyta to ganger mot sopp. Én gang med Delaro og én gang med Proline. I tillegg har han sprøyta to ganger med stråforkorting, først med CCC og så med Moddus.

Hentet seg inn: Etter en litt treg start kom den Minorga-gjødslede Mirakel-hveten som et skudd kan Rolf Hillestad, Elisabeth Helle, Hans Olaf Knatten og Christine Haaheim konstatere.

For å teste virkningen av Minorga-gjødsla, dobbeltgjødsla Knatten et felt midt i åkeren. Resultatet av det talte sitt tydelige språk. Da det helt i starten av september kom 134 millimeter nedbør på tre dager, la hveten seg. Et godt og riktig tegn.

Les også: Norge må produsere mer mat

– Det viser at det ble tilført for mye nitrogen i jorda. Jeg ville bare prøve det ut for å se om det var noe futt i Minorga, sier han med et smil.

Du leser mer om Minorga-gjødsel i Norsk Landbruk nummer 16, som er i postkassen din denne uka. Ikke abonnent? Abonnement kjøper du her!

(Videoen er filmet av Rolf Hillestad)

Neste artikkel

Mener melkebruk står for hopp i angus-semin