Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

VIDEO: Slangespredning av biorest

To lastebiler på 33 kubikkmeter i skytteltrafikk

– Vi starta klokka sju i morges, og skal kjøre ut 800 kubikkmeter biorest, eller fire tonn per dekar. Om alt går som det skal regner med vi er ferdige sånn i to-tre tida, forklarer Gran.

Sist vi var på besøk hos Bjørn Erik Gran og diskuterte biorest var i februar, han var iført topplue på seg og det eneste som vokste var snøhaugene. Nå står vi derimot i enden av en 200 dekar stor byggåker mellom Sem og Tønsberg, t-lue er bytta ut med t-skjorte og snakking om biorest er bytta ut med kjøring av biorest.

Vi har tidligere skrevet om Greve Biogass i Tønsberg som skal produsere 70 gigawattimer med gass basert på husdyrgjødsel fra 50 gris- og storfebønder i regionen, i tillegg til matavfallet fra privathusholdninger i regionen. Metangass består av ett karbonatom og fire hydrogenatomer, noe som betyr at alle plantenærinsstoffene som nitrogen, fosfor, kalium og svovel er igjen i bioresten som kjøres ut på åkeren. Og Gran er en av dem som har startet opp som entreprenør på biorest, noe som Greve Biogass har satt som krav at skal foregå med slanger.

–Jeg kjøpte med slangeutstyr allerede før Greve startet opp, så vi har vel kjørt med slanger i tre år nå, og bruker ikke tankvogner på åkeren i det hele tatt lenger, forteller Gran.

Han er både gris- og ammekuprodusent og leverer all gjødsla si til Greve, og får levert 6000 kubikkmeter biorest i retur som han bruker på sine egne åkre, og så leiekjører han biorest som blir levert rett fra Greve i tillegg.

Når han er ute på leiekjøring avtaler han på forhånd med Bulk-Tank, selskapet som Greve Biogass har hyra inn til å transportere inn husdyrgjødsla og ut bioresten. Da vi var der på besøk kjørte de to biler på 33 kubikkmeter i skytteltrafikk fra biogassfabrikken og fire kilometer ned til åkeren der Gran dreiv på og leverte i en 106 kubikkmeter stor container de bruker som mellomlager.

Annonse

–Vi kjører ut 130 kubikkmeter i timen nå, og pumpe-traktoren går nesten og rusler og går på tomgang.

Når han kjører ut biorest på åkrene hjemme på gården som han ikke når fra gjødselkummene, er det litt lenger transport fra biogass-fabrikken og da blir kapasiteten til lastebilene litt liten.

–Etter å ha tømt containeren stikker jeg bare hjem og gjør noe annet inntil de ringer og sier i fra om at containeren er full igjen. Jeg kjører rundt et kvarter på hver tankbil, forklarer han.

Videoen du ser øverst i saken er laget av Jarlsberg Media, på oppdrag fra Bjørn Erik Gran. Hele saken om slangespredning av biorest kan du lese dobbelt nummeret av Norsk Landbruk som kommer ut 23. august. ……

Hvis du ikke abonnerer på Norsk Landbruk kan du kjøpe abonnement her.

Neste artikkel

Ode til leiejord