Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Vil ta kjøttfrie markedsandeler med potetprotein

Bedre aminosyresammensetning enn belgfrukter er bare en av fordelene, mener ernæringsforsker.

Etterspørselen etter kjøttfrie proteiner øker og den danske bedriften KMC, Kartoffelmelcentralen, vil gjerne ha sin del av kaka.

De vil ikke lenger nøye seg med å produsere potetstivelse til firbeinte, men vil nå også produsere potetprotein til næringsmiddelindustrien.

Fra firbeinte til tobeinte

Potetproteinet de har utviklet, utvinnes i forbindelse med produksjon av potetstivelse, et produkt som KMC i flere år har solgt til fôrbransjen.

– Nå er vi klare til å introdusere den første av flere potetprotein-varianter til næringsmiddelindustrien, heter det i en pressemelding.

Les også: På tide å skifte ut flatdysene

Annonse

Markedsutfordringer

Selv om KMC har stor tro på prosjektet, legger de ikke skjul på at det er lang vei å gå fra utvikling av et nytt prosjekt til kommersiell suksess på markedet.

– Produktet vårt er unikt på grunn av næringsverdien, men vi har to markedsutfordringer. Den ene er å finne fram til de rette bruksområdene for proteinet og bygge kunnskap omkring disse bruksområdene. Den andre er å bygge markedskunnskap i et segment som er helt nytt for oss, sier Mads Bjerregaard Larsen, produktsjef i KMC til Landbrugsavisen.

God aminosyresammensetning

Ifølge forsker Jesper Malling Schmidt ved Institutt for næringsmidler ved Aarhus universitet har potetprotein flere fordeler sammenliknet med protein fra belgfrukter.

– Potetproteinet er bærekraftig, mindre allergifremkallende enn protein fra belgfrukter og har god aminosyresammensetning, en mangel hos belgfrukter, hvor man kan bli nødt til å supplere med tilskudd. I tillegg kan potetproteinet brukes i alt fra majones til plantefarser, da proteinet gir struktur i farsen, sier Malling Schmidt til Landbrugsavisen.

Les også: Skjærgaarden vant Gartnerhallens Innovasjonspris

Neste artikkel

VIDEO: Lammingstips