Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Vil vite mer om embryokvigene

Holder ikke med indekser, mener melkeprodusent Ole Bjørner Flittie

Du skal lete lenge etter en som er mer interessert i NRF-avl enn melkeprodusent Ole Bjørner Flittie på Lesja. Han er ikke interesserte i å legge inn embryo i besetningen før han får embryokvigene blir presentert på en mer utfyllende måte. Foto: Camilla Mellemstrand

Etter en lang planleggingsfase er Genos embryoprosjekt nå på vei inn i norske fjøs. På sikt skal bønder over hele landet kunne legge inn nrf-embryo i sin besetning, men foreløpig er det bare i Østfold, Trøndelag ogi Gudbrandsdalen det finnes veterinærer som påtar seg slike oppdrag. 228 embryo fra tjue kviger er allerede produsert og seksten av disse er lagt inn i surrogatkyr eller -kviger.

Etterlyser mer informasjon

Melkeprodusent Ole Bjørner Flittie på Lesja er blant landets mest avlsinteresserte NRF-entusiaster. Straks Geno tilbød muligheter til å teste kviger, bestemte han seg for å teste alle hunndyra i besetningen sin. Muligheten til å legge inn embryo har han imidlertid ikke benyttet seg av. Han etterlyser mer informasjon om morlinjene, gjerne med både bilder og informasjon om livstidsproduksjon, helse og fruktbarhet.

– Først må Geno presentere morlinja på embryoene sine på en skikkelig måte. Det nytter ikke bare med indekser, man må ha litt info bakover i forhold til reelle prestasjoner på morlinjer. Jeg kjøper for eksempel ikke embryo etter dyr med mødre som ikke har prestert mer enn 6-7000 kilo melk, sier melkeprodusenten.

Annonse

– Må være bedre enn mine egne

Kvigene det er produsert embryo etter per i dag, har avlsverdi mellom 17 og 28.

– Jeg har plenty med dyr som ligger i det sjiktet der sjøl, så nivået på embryokvigene må være bedre enn mine egne før det blir aktuelt, sier melkeprodusenten.

Kommunikasjonssjef i Geno, Mari Bjørke, forteller at avlsselskapet jobber med å presentere informasjonen om embryokvigene på en mer utfyllende måte.

– Målet er at embryokvigene etterhvert skal presenteres på sammen måte som oksene i oksekatalogen. Vi ser for oss en felles katalog for okser og embryokviger, som da må den også skifte navn, forteller kommunikasjonssjefen.

Neste artikkel

Soil Steam utkonkurrerte 1200 europeiske bedrifter