Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Vindafjord-bønder fortviler: Regn 70 av 72 dager i sommer

– Krever innsats å holde humøret oppe, sier grovfôr-rådgiver.

Rekordsein førsteslått: Selv om vi skriver 14.august, har det fremdeles ikke vært mulig å få tatt førsteslått på denne myrjorda i Vindafjord. Foto: NLR Rogaland

At bønder snakker om været i vekstsesongen er ikke noe nytt, men i år har det knapt vært mulig å snakke om annet i Vats i Vindafjord og på Åkerneset i Møre og Romsdal. Begge disse stedene har hatt regn 70 av 72 dager fra 1.juni til 11. august.

NESTEN EN MÅNED SEINERE ENN NORMALT

Selv gamle bønder kan ikke huske noe som engang ligner på årets sommervær.

– Sommeren har vært en eneste lang regnbyge. Vi hadde noen fine dager i slutten av mai, og da var det heldigvis noen få som fikk slått, men de fleste pleier å slå i begynnelsen av juni, så de venta litt. Mange endte opp med å måtte vente tre-fire uker. På de bratteste områdene og de våteste myrområdene var førsteslåtten fremdeles ikke tatt midt i august, oppsummerer grovfôr- og HMS-rådgiver Magnus Haugland i NLR Rogaland.

DÅRLIG FÔRKVALITET

Han kan fortelle om istykkerkjørte enger, mye vått og dårlig fôr, samt deprimerte og fortvilte bønder.

– Det er ikke morsomt når det er uker siden du burde slått og du må ha på støvler for å gå ut i enga. Noen snakker om å gi seg, fordi de ser for seg at dette er framtidsværet. Blant de eldste bøndene er det få som tviler på at klimaet har endra seg i løpet av de siste tretti åra, sier Haugland. I likhet med gårdbrukerne i området krysser han fremdeles fingrene for en god andreslått, men midt i august gir langtidsvarselet gir ingen grunn til optimisme.

Annonse

– Det er meldt regn de ti neste dagene også, sier rådgiveren. Han legger til at det er lite man kan gjøre når værgudene motarbeider så til de grader, men at bønder som har god drenering tross alt kommer bedre ut av det enn de som har dårlig grøftetilstand.

– For dem som har myrjord, kan det være en god løsning å snu om på myra, slik at ned myrjorda blir gravd ned og sand/morenelaget, som ligger under, kommer på toppen, men dette er en kostbar løsning.

FINNES VIKTIGERE TING ENN GRAS

Haugland mener det er viktig å ikke grave seg ned i værbekymringer.

– Det pleier alltid å ordne seg på et vis. Før eller seinere får man oppholdsvær, spørsmålet er bare når. Vi registrerer at mange blir relativt motløse og at samtaler og tankevirksomhet dreier seg om de vanskelige værforholdene. Det er viktig å tenke på at det finnes viktigere ting i livet enn gras og gjenlegg, avslutter rådgiveren.

Neste artikkel

Forlenger tollfritaket på grovfôr