Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

15 kjøttfe døde av for mye ubehandla halm

Nå advarer fôringseksperter mot ensidig fôring med ubehandla halm eller frøhøy.

Må behandles: Halmen bør behandles med amoniakk for å gjøre fiberen mer fordøyelig. Foto: Øystein Heggdal.
Må behandles: Halmen bør behandles med amoniakk for å gjøre fiberen mer fordøyelig. Foto: Øystein Heggdal.

Halm har reddet mang en tørkeramma bonde denne innefôringssesongen, men nå dukker negative konsekvenser av endret fôringsregime opp.

– Flere titalls storefe er når dette er skrevet blitt syke etter å ha fått for mye ubehandla halm eller frøhøy. Av disse tilfellene er minst 15 voksne kjøttfe døde. Obduksjonsresultater utført på flere dyr viser firstoppelse i bakre mageavdelinger og dyrene har som regel strøket med som følge av komplikasjoner til forstoppelsen, heter det i en pressemelding sendt ut at fôringseksperter på NMBU, Nortura, Tine og Veterinærinstuttet.

Vanskelig å bryte ned fiberet

Ubehandla halm og frøhøy har lav fordøyelighet og lavt innhold av tilgjengelig protein.

Annonse

Mikrobene i drøvtyggernes vom har store problemer med å bryte ned fiberen i halmen og nyttiggjøre seg nødvendige næringsstoffer.

På bakgrunn av erfaringene med de syke og døde dyra, går fôringsekspertene nå ut med en klar advarsel: Ensidig fôring med ubehandla halm eller frøhøy er ikke tilrådelig, konkluderer ekspertene.

Halmen må behandles

Ekspertene uttaler at kornhalm bør behandles med f.eks amoniakk for å gjøre fiberen mer fordøyelig. Frøhøy bør derimot ikke behandles med amoniakk på grunn av faren for dannelse av giftstoffer.

– Kraftfôrblandinger som passer til halm eller frøhøy vil forsyne vommikrobene med protein og andre næringsstoffer, foruten nødvendige mineraler, som det ofte blir mangel av ved halmfôring. Grassurfôr av god kvalitet vil også hjelpe mikrobene. Kutting av halmen vil også redusere sjansen for forstoppelse, heter det i meldingen.

Neste artikkel

Styrelederen