Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

16 nye aktive avlsbesetninger

Men 15 falt fra og nå sliter Tyr med å nå målet om avlsbesetninger.

NYE: Kim Viggo Weiby (bildet) og Hans Johan Grjotheim på Søndre Ødeby på Enebakkneset er en av de 16 nye avlsbesetningene i 2020. Foto: Dag Idar Jøsang
NYE: Kim Viggo Weiby (bildet) og Hans Johan Grjotheim på Søndre Ødeby på Enebakkneset er en av de 16 nye avlsbesetningene i 2020. Foto: Dag Idar Jøsang

Noen aktive avlsbesetninger kom til, men nesten like mange falt fra. Tyr er langt unna målet om 150 aktive avlsbesetninger.

Avl Avlsorganisasjonen Tyr har godkjent 116 aktive avlsbesetninger i Norge i 2020. Det er en mer enn i fjor, men langt fra målet om 150 godkjente avlsbesetninger i 2020, som var målet Tyr satte seg i 2016. Det er de to siste årene at den positive utviklinga har stoppet opp.

– Jeg vil være forsiktig med å konkludere om hvorfor vi ikke når målene, men Tyr har en anstrengt økonomi og ikke hatt anledning til å lokke med de samme gulrøttene lenger. Dette går litt i rykk og napp, men vi må ta en grundig debatt og justere målene hvis vi ikke greier å nå dem, sier Erling Gresseth, som er styreleder i Tyr.

Kilde: Tyr sin oversikt over aktive avlsbesetninger
Kilde: Tyr sin oversikt over aktive avlsbesetninger

Charolais er fremdeles rasen med flest aktive avlsbesetninger, med 37. I løpet av 2019 kom det til tre nye, mens to falt fra.

Annonse

Rasen med den mest positive veksten er derimot aberdeen angus. I de fem årene fra 2016 til 2020 har den ekstensive, skotske rasen økt fra elleve til 25 aktive avlsbesetninger. Økninga er dermed like stor som for charolais, som også har økt antallet avlsbesetninger med 14 på fem år.

Simmental har også økt i popularitet de siste årene. Siden 2016 har rasen økt tallet på avlsbesetninger fra fire til 14, men i fjor var frafallet like stort som tilgangen på nye.

Hereford har hatt en negativ utvikling de to siste årene. I løpet av fjoråret var det to nye besetninger som kvalifiserte som aktive avlsbesetninger, mens fem falt fra. Også limousin mistet en avlsbesetning mer enn de klarte å rekruttere.

To raser som det ikke drives nasjonalt avlsarbeid på i Norge, har også aktive avlsbesetninger. Den ene aktive avlsbesetninga med tiroler grauvieh fikk ny eier og flyttet, mens det kom til en ny.

Neste artikkel

Har lova å trappe litt ned