Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

60 Staur-okser på auksjon

Uttaksmøte etter fenotypetesten er gjennomført, og alt er klart før årets okseauksjon.

Per-Sigve Lien med utsikt til årets testkandidater på Staur, som nå skal ut på auksjon. Foto: Dag Idar Jøsang
Per-Sigve Lien med utsikt til årets testkandidater på Staur, som nå skal ut på auksjon. Foto: Dag Idar Jøsang

I alt blei det tatt ut 16 seminokser, 7 reserveokser og 37 auksjonsokser, mens til sammen 20 okser fra årets testomgang ikke ble godkjent for auksjonen.

CHAROLAIS

De som er ute etter en charolais-okse har hele 19 okser å velge blant. I tillegg til de fem seminoksene er det to reserveokser og tolv salgsokser. De 19 oksene har opphav hos hele 16 ulike oppdrettere, og det var bare By, Lenna og Kindseth Charolais som fikk godkjent to okser.

Den mest populære charolaisfaren var Love P, som hadde hele fem sønner i årets testomgang.

TEST: I alt 60 okser slapp gjennom nåløyet i årets testomgang.
TEST: I alt 60 okser slapp gjennom nåløyet i årets testomgang.

En av dem var Pluto P av Holsing, som kom ut av testen med det høyeste rangtallet hos charolais, med 115. Polo av Langmo kom også ut av testen med 115 i totalt rangtall.

LIMOUSIN

For folk i limousin-leiren er det til sammen 12 okser å velge blant, med et forbehold. Reserveoksen Patrik av Schøll har en anmerkning for skadet skulder, og det er derfor usikkert om han blir godkjent for auksjonen.

Ellers er det fire seminokser og sju andre okser som er auksjonsgodkjent.

Pendemius av Dovre, som er sønn av Hassiun, oppnådde det høyeste rangtallet med 117 poeng. Hassiun er far til to av seminoksene, og i alt fire av oksene som skal auksjoneres. Javardage av Utgårdstrøen er forøvrig far til fem av auksjonsoksene.

SIMMENTAL

Hos simmental har vi kommet i den situasjonen at oksen med det høyeste totale rangtallet, Pelle PP av Myhren, ikke plukket ut til semin. Pelle har årets høyeste tilvekst uansett rase med 2081 gram om dagen, som gir 119 i rangtall. Han har også rasens høyeste rangtall for eksteriør med 112 og 8 i helhet. Usikkerhet om avstamming og moregenskaper har likevel ført til at uttakskomiteen har prioritert to okser med 112 og 111 i rangtall før.

Annonse

Tyr har derimot innstilt Pelle PP av Morken som reservesemin, og at oksen kjøpes av Tyr med tanke på produksjon av Y-celler. Den vil derfor ikke bli auksjonert.

I tillegg til de to seminoksene, og den andre reserveoksen, er blir sju simmental-okser auksjonert ut. Både Stustad, Hollebøl og Morken har to okser hver, og Ja P av Nes og Ivari av Hægeland er far til fem okser hver.

ABERDEEN ANGUS

AUKSJON: Også i år blir Tyr sin auksjon gjennomført digitalt.
AUKSJON: Også i år blir Tyr sin auksjon gjennomført digitalt.

Med 118 i rangtall kan Poseidon av Høystad kan skilte med årets høyeste rangtall, uansett rase. Angus-oksen er en av tre okser som er tatt ut til semin, og er en av ti okser som bys fram på auksjonen. Høystad Angus er de eneste som har to svarte okser for salg i år.

Emil av Lillebakken er faren med flest sønner på årets auksjon, med fire, mens Ivar fra Li er far til tre av oksene.

Like heldig har ikke de som valgte å sende sønner av Quaker Hill Disciple vært. Han har en sønn som er for salg på auksjonen, men er også far til de fire oksene som falt gjennom i årets testomgang.

HEREFORD

Åtte av de elleve hereford-oksene som har vært inne til test skal auksjoneres, mens de tre siste av ulike årsaker ikke ble godkjent for auksjon. Per P av Skjatvet var oksen med det suverent høyeste rangtallet hos hereford, med 115.

Her var Rindal Hereford den eneste besetningen med to auksjonsgodkjente okser. Far til Per P av Skjatvet var MF No Wastin Time, men det er Gard av Kleivi er faren som oftes igjen blant de oksene som er godkjent for auksjon. Han er far til tre av dem.

Her finner du den endelige rangeringen for alle rasene. Auksjonen starter torsdag 22. april, og avsluttes lørdag 24. april.

Neste artikkel

Unngår motorvei over gården