Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Afrikansk svinepest sprer seg i Kina

Frykter kaos og ustabilitet

Det er nå en måned siden det første utbruddet av den fryktede svinesykdommen Afrikansk svinepest i Kina. Hittil er det åtte registrere utbrudd og det virker som det bare er i ferd med å øke, da de siste tre tilfellene har kommet den siste uka.

Det siste utbruddet kom i byen Lianyungang og er 40 mil unna forrige utbrudd, som igjen er 100 mil unna første utbrudd. Virussykdommen spres i utgangspunktet gjennom en variant lus som går på grisene og gjennom direkte kontakt mellom griser, men kan også smitte med fôr, kjøtt og med mennesker fra ett sted til et annet. Det finnes ingen vaksine og selv om mennesker blir ikke syke av viruset har det en dødelighet blant gris på nesten 100 prosent.

Kinesiske myndigheter har sagt de skal stenge markeder der levende griser selges i helga og har innført et transportforbud på gris fra provinsene der det har vært påvist smitte. De veit enda ikke hvordan viruset kan spres så fort som det nå gjør i Kina, skriver nyhetsbyrået Reuters.

– Den kinesiske svineindustrien kan stoppe helt opp som følge av dette utbruddet, sier Loren Puette som jobber i China Ag til CNN.

Annonse

Verdens største svineprodusent

Dette er bare det siste i en lang rekke problemer for den kinesiske svinenæringa, der handelskrigen med Trumps USA og den påfølgende økningen i fôrkostnader har vært den største hodepinen hitti.

Kina har 700 millioner griser, noe som tilsvarer halvparten av verdens populasjon. Svin er den viktigste kilden til animalsk protein i den kinesiske dietten. Det store spørsmålet nå er om det er mulig å begrense utbruddet til Kina. FNs landbruksorganisasjon FAO har nå innkalt til krisemøte med representanter fra ni land i regionen.

– Det kan vise seg å bli veldig vanskelig å begrense utbruddet til Kina, og om det sprer seg til andre asiatiske land kan det hende det resulterer i sosialt kaos og ustabilitet, sa Young S. Lyoo, professor ved Universitetet for veterinærmedisin i Sør Korea til the Washington Post.

Siden dette er første gang virus-sydommen har brutt ut i Asia mangler de planer og beredskap og det er også vanskelig å nå alle produsentene med informasjon. På tross av at Kina er verdens største svineprodusent er veldig mye av produksjonen enda basert i små bakgårdsbesetninger og de kjenner ikke til hvilke symptomer de skal se etter. Hittil er det avlivet 38 000 gris i forsøket på å begrense utbruddet.

Neste artikkel

Salget av Edelgris vokser