Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Afrikansk svinepest stadig på fremmarsj

37 ubrudd i Russland hittil i år.

DØDELIG: Afrikansk svinepest er en svært alvorlig smittsom virussjukdom hos gris. Sjukdommen er ikke registrert i Norden. Illustrasjonsbilde: Marit Glærum.
DØDELIG: Afrikansk svinepest er en svært alvorlig smittsom virussjukdom hos gris. Sjukdommen er ikke registrert i Norden. Illustrasjonsbilde: Marit Glærum.

Viruset for afrikansk svinepest (ASF) er i ferd med å erobre nye territorier, både i Russland og over hele verden, sier russiske forskere. Det skriver Pig Progress på sine sider. Etter å ha rast i mer enn et tiår i det europeiske Russland, forventes ASF nå å få fotfeste i østlige deler av landet.

– I år kan regioner i Sibir og Ural tilskrives sonen med spesielt høy risiko. De første utbruddene av ASF ble oppdaget der i fjor. Og dessverre tror jeg at situasjonen kan forverres i år, sier Alexey Igolkin, som er sjef for et referanselabaratorie for AFS.

Virus hos villsvin

Annonse

I 2021 ble ASF-utbrudd i de østlige regionene kun registrert i private bakgårder, mens i år forventer russiske veterinærspesialister å oppdage viruset i bestanden av villsvin.

Siden begynnelsen av 2022 er det registrert 37 ASF-utbrudd i Russland, inkludert 12 ved større grisefarmer. Antall ASF-utbrudd i landet har riktignok falt siden den siste store bølgen registrert mellom oktober 2020 og januar 2021, da russiske veterinærmyndigheter avlivet nesten 560 000 griser på flere kommersielle gårder for å begrense den videre spredningen av viruset. Tidligere russiske forskere hevder imidlertid at det er klart at ikke alle ASF-utbrudd havner i offisiell statistikk.

ASF fortsetter også å spre seg globalt, og Nord- og Mellom-Amerika står i fare.

– Amerika er nå spesielt utsatt, ettersom tilfeller ble oppdaget hos tamsvin i fjor i Den dominikanske republikk, etterfulgt av øya Haiti, hvor det fortsatt rapporteres om utbrudd, sier Igolkin og legger til at viruset utgjør en betydelig fare for USA hvor store grisebesetninger er ligger veldig tett.

Neste artikkel

– Frykter det blir verre, før det blir bedre