Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Agder leder sauebøndenes stjernekamp

Over 85 prosent av lammene i Agder er stjernelam

Stjernelam: Ingen steder i  landet slaktes flere stjernelam enn i Agder-fylkene. Foto: Camilla Mellemstrand
Stjernelam: Ingen steder i landet slaktes flere stjernelam enn i Agder-fylkene. Foto: Camilla Mellemstrand

På tampen av lammesesongen er det de to Agder-fylkene som ligger helt i tet på stjernelamtoppen.

Over 85 prosent av lammene i disse fylkene har fått stjernelamtillegg.

Buskerud følger hakk i hel med 84,6 prosent, mens både Hedmark, Oppland og Troms har stjernelamandel på rundt 83 prosent.

Østfold og Vestfold ligger foreløpig dårligst an, med stjernelam-andel på henholdsvis på henholdsvis 62,4 og 60,4 prosent.

Høyere vekt, mer fett

I ukene 42-45 har Nortura slakta 180 500 lam med en gjennomsnittlig slaktevekt på 17,4 kilo, klasse R/R- og fettgruppe 2+.

– I samme periode i fjor slakta vi 6000 flere lam med 0,4 kilo lavere vekt. Totalt sett ligger vi foran fjoråret på antall slakta lam. Høyere vekt gir høyere andel stjernelam, mens gourmetlam-andelen har gått litt ned, trolig på grunn av litt mer fett, sier fagsjef for småfe i Nortura, Finn Avdem.

Kortere sesong for ferske lam

Når det gjelder salg, er sesongen for ferske lam i butikk kraftig på hell, mens pinnekjøttet for lengst er på vein inn i butikkhyllene.

Annonse

– Salgssesongen for ferske lam slutter stadig tidligere, men vi hadde så godt salg i starten av sesongen at vi fremdeles ligger 4,5 prosent over i fjor per uke 45.

– Det er gull verdt at vi fikk godt med kvalitetslam i slutten av august og starten av september. Lenger vei mellom Nortura og butikkdiskene er også en årsak til at vi ønsker å ha inn lamma tidligere på høsten, sier Avdem.

Les også: Så lite sau og lam spiser vi

Jevnt salg av hverdagslam

Fagsjefen forteller videre at Nortura har fått bedre tak på salget av lam mellom sesongene. Salget av "Hverdagslam" får jevnt og trutt. I snitt bruker Norutra 400 lam hver uke til å lage produkter i denne serien.

At lammekjøttdeigen nå kommer i ny utgave uten salt og vann, har gjort at flere kjeder tar den inn, forteller Avdem.

Et annet lyspunkt for saueprodusentene er at fårefrikasse har solgt gått i medlemsbutikkene.

– Lageret er faktisk tomt og fabrikken vår på Meråker er i gang med ny produksjon, forteller Avdem. Han synes historien om fårefrikassen er ekstra morsom, fordi saueprodusentenes eget engasjement bidro til økt salg og markedsførging.

– Historien om at kjedene ikke ville ha fårefrikaseen, ble delt på Facebook av engasjerte sauebønder. Det har ført til fornya interesse, så nå kan det godt hende at du ikke bare finner fårefrikasse i medlemsbutikkene, men også i den vanlige butikken din, sier Avdem.

Les også: Derfor fikk 70 av 100 sauer verkebyller på halsen

Neste artikkel

Husdyrhospitalet som ligger midt i byen