Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Aktive avlsbesetninger ned med 14 prosent

Erling Gresseth mener styret i Tyr gjorde feil da de kuttet i godene.

GODER: Erling Gresseth ønsker å øke godene til alle med status som aktive avlsbesetninger igjen. Foto: Dag Idar Jøsang
GODER: Erling Gresseth ønsker å øke godene til alle med status som aktive avlsbesetninger igjen. Foto: Dag Idar Jøsang

Tyr har som mål å avle fram de beste dyrene for storfeproduksjon under norske forhold. Et viktig virkemiddel har vært å øke antallet aktive avlsbesetninger år for år, og det lyktes de lenge med. I 2016 var det 63 besetninger, som avlet på seks ulike raser, som oppfylte Tyr sine krav til aktive avlsbesetninger. I løpet av fem år greide organisasjonen å nesten doble antallet, til 120.

Men i 2021 var det hele 17 stykker som ga seg. I både limousin- og charolais-leiren var det netto seks stykker som falt fra. For limousin utgjør det en nedgang på hele 35 prosent, mens charolais ble redusert med 15 prosent.

Annonse

Hos hereford er ble det fem færre i løpet av fjoråret, noe som utgjør 29 prosent frafall. De fire andre rasene stod på stedet hvil i forhold til antallet aktive avlsbesetninger året før.

Styrelederen i Tyr, Erling Gresseth, tror grepene Tyr gjorde da de kuttet i godene har fått besetninger til å falle fra. Derfor vil det nyvalgte styret ta opp diskusjonen igjen.

– Vi kuttet i godene til aktive avlsbesetninger fordi vi hadde utfordringer med økonomien i Tyr. I ettertid ser vi at det kanskje ikke var det smarteste tiltaket vi kunne gjort. Det nye styret signaliserte på årsmøtet at vi skal prøve å rette opp det igjen, sier Gresseth.

Neste artikkel

Godt skodd for dyrtid