Ved nyttår ble dyrevelferdsprogrammet (DVP) for storfe lansert. Det viktigste tiltaket i dette programmet er de regelmessige DVP-besøkene av veterinærer. Gårdbrukeren kan avtale med egen veterinær å foreta besøket, forutsatt at vedkommende har gjennomført et eget kurs i dyrevelferdsprogrammet.
– Mange veterinærer har allerede gjennomført dette kurset. Såvidt vi vet, er det få veterinærer som ikke vil ta kurset, sier spesialveterinær Lars Erik Heggen i Helsetjenesten for storfe.
DYREVELFERDSPROGRAMMET for storfe skal dokumentere dyrevelferd og dyrevelferdstiltak utover regelverket. Målet er at dette skal være med på å forbedre dyrehelsen og dyrevelferden for de drøye 12 000 storfebesetningene som blir innrullet i DVP.
– Ser vi på svin og fjørfe, som har hatt sine velferdsprogrammer i flere år, ser vi at ting har blitt bedre, sier Heggen, og legger til at det er litt opp til produsent og veterinær hvor stor effekten skal bli:
– Det er viktig at de går helhjertet inn i dette. Hvis de bare gjennomfører det for å dokumentere at det er gjort, når de ikke det potensialet det har. Produsentene bør forberede seg i forkant av besøket. De får igjen i forhold til den innsatsen de legger i det, sier Heggen.
INNRULLERINGSPERIODEN er fra 1. januar i år og fram til 1. mai 2023. Det er laget en innrulleringsplan som er basert på det siste sifferet i dyreholds-ID. Dyreholds-ID tildeles produsenten etter at vedkommende har registrert storfehold hos Mattilsynet.
– Hva koster et DVP-besøk?
– Det er opp til veterinæren. De er selvstendig næringsdrivende. Det blir de vanlige takstene de opererer med. Det er mulig å slå sammen DVP-besøket med et rutinebesøk, sier Heggen.
KONSEKVENSENE av å ikke ha DVP-besøk eller ikke rette opp avvikene i tide, kan bli beydelige.
– Da vil produsentene kunne få to forskjellige trekk, når de leverer dyr til slakt eller melk. DVP-trekket starter på dag 16 etter at avviket skulle ha vært rettet opp eller besøksfrist, og KSL-trekket starter fra dag 46, forteller Heggen.
DVP-trekket er på én krone per kilo slakt, mens KSL-trekket utgjør 20 prosent av oppgjørsprisen både på melk og kjøtt.
– Det vil ikke være bærekraftig for storfeprodusentene å ikke rette opp eventuelle avvik etter DVP-besøkene.
FOR Å TESTE UT dyrevelferdsprogrammet for storfe og den digitale registreringsplattformen VPstorfe, gjennomførte veterinærer fra Animalia og praktiserende veterinærer i fjor, flere DVP-besøk hos produsenter.
– Våre egne erfaringer og tilbakemeldingene var gode, både i forhold til innhold, tidsbruk og det tekniske. Det vil sikkert dukke opp enkelte barnesykdommer, som kan utbedres fortløpende. Dette programmet er ikke perfekt, men vi har all grunn til å tro at det er bra. VPstorfe er veldig intuitivt og enkelt å bruke, sier Heggen.
VPstorfe finnes også som app til mobil, i tillegg til PC og Mac.