Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Arla gjør melkeprisen avhengig av klimainnsats

Målet er tre prosent reduksjon i CO2-utslipp hvert år.

Arla-bønder som gjennomfører en årlig klimasjekk vil få 10 øre ekstra for en kilo melk.    Arkivfoto
Arla-bønder som gjennomfører en årlig klimasjekk vil få 10 øre ekstra for en kilo melk. Arkivfoto

Det blir kontante fordeler for melkebønder som blir med på Arla sin klimasjekk i årene som kommer. Målet er å redusere CO2-utslippene med tre prosent på gårdsnivå helt til melkeproduksjonen skal være klimanøytral i 2050. Det skriver Landbrugsavisen.

Arla sine om lag 9 900 andelshavere får tilbud om å bli klimasjekket og på den måten oppnå en bonus i melkeoppgjøret. Helt presist bøndene som gjennomfører en kartlegging av gårdens kyr, produksjon, fôrforbruk, energi og drivstofforbruk, samt andre opplysninger i gårdens klimaregnskap, få utbetalt en eurocent ekstra per kilo melk, sammenlignet med de som ikke er med på ordningen. Det tilsvarer rundt 10 øre kiloen i norske kroner.

Dataene fra produksjonen, som er et tilbud og ikke et krav til medlemmene, skal Arla bruke til å lage et av verdens største sett av eksternt verifiserte klimadata fra melkeproduksjon. Det skal i sin tur gi Arla en markedsfordel.

Annonse

– Vi er blant de dyktigste i verden på melkeproduksjon. Vi slipper i gjennomsnitt ut halvparten så mye CO2 per liter melk som gjennomsnittet i verden. Bøndene i Arla har allerede redusert utslippene med 24 prosent siden 1990, men vi vet at det ikke er nok, sier Arla-formann, Jan Toft Nørgaard til Landbrugsavisen.

De melkebøndene som ønsker å ta mot tilbudet får gjennomført en klimasjekk på starten av nyåret, og fra neste sommer vil man kunne lese av klimasjekken på melkeavregningen.

Arla gjennomførte den første klimasjekken i 2013, og siden den gang har de utført opp mot 5 000 stykker.

Neste artikkel

Tine øker betaling for melka