Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ask er Norges dyreste lam

Tre år, en hel haug med skjemaer og en omfattende embryo-prosess etter at Ellen Birgitte Tranøy Kverme forelsket seg i sauerasen valais blacknose, kom søskenparet Ask og Aron endelig til verden på Brusand på Jæren.

Den spesielle kjærlighetshistorien startet da Ellen Birgitte var på ferie i Skottland for fire år siden.

LEI AV SHOPPING

Etter noen dager på ferie var hun lei av shopping og ville hun heller se på sauer. Etter litt research på nettet fant hun fram til sauebonden Raymond Irvine, som blant annet har en besetning med den sjelden sauerasen valais blacknose.

På gården hans falt hun pladask for de spesielle dyra, og bestemte seg der og da for at sånne sauer ville hun også ha.

Embryoene ble kjøpt fra Raymond Irvine i Skottland. Foto: Privat.

UAKTUELT MED IMPORT AV LIVDYR

Det fantes ingen slike sauer i Norge og på grunn av smitterisiko var det også uaktuelt å importere levende dyr. Løsningen ble embryo. Etter tre år med papirarbeid hadde den skotske bonden endelig atten embryo til salgs som lovlig kunne importeres til Norge, hvorav Ellen fikk kjøpe ti og en annen saueprodusent fikk kjøpe åtte.

Embryonene ble lagt inn i surrogatsøyer hos Ellen ved hjelp av skotske eksperter. Da disse kom til gården var alle de 22 sauene på gården hormonbehandla, slik at de skulle være klare til å ta imot embryo.

FEM SURROGATMØDRE

De skotske ekspertene fant ut hvilke fem søyer som var best egnet som surrogatmødre og la inn to embryo i hver av disse. Sauene som ikke ble valgt ut som surrogatmødre, ble paret på vanlig måte etter at embryoinnleggingen var over.

– I ventetida ble de drektige sauene behandla som gull. Det var utrolig spennende. Det er vanlig med 40-50 prosent tilslag, så vi håpet på fem lam, forteller Ellen.

BARE EN BLE DREKTIG

Etter hvert ble det klart at Ellen hadde hatt uflaks og at bare én av de fem søyene var blitt drektige.

Annonse

Spenningen var til å ta og føle på da de to sjeldenhetene endelig skulle se dagens lys.

Ellen håpet selvsagt på søyelam, slik at hun etterhvert kunne importere semin og få flere reinrasa dyr, men nok en gang hadde hun uflaks.

Ut kom to værlam, som fikk navnene Ask og Aron.

TRÅKKULYKKE

Mora var en stor sau med gode moregenskaper, men i løpet av den første natta, skjedde en ulykke.

Moren tråkka på Aron, slik at han brakk et forbein. Beina ble spjelka og Aron spratt rundt i bingen sammen med Ask i to uker, men en kveld, må det igjen ha skjedd noe som skremte mora.

– Aron var ikke rask nok til å komme seg unna og ble tråkka på igjen. Vi ga ham smertestillende og lå med ham i armkroken hele natta i påvente av røntgen og eventuell operasjon, men da det viste seg at begge bakbeina var brukket og buken skadet, måtte vi med stor sorg innse at avliving var eneste alternativ, forteller Ellen.

– Det var en tårefull dag. I etterpåklokskapens lys burde vi tatt ham som kopplam etter det første beinbruddet, men det hjelper lite å tenke på det nå, sier saueprodusenten.

SKUR I HAGEN

På tross av tvillingbroren Arons sørgelige skjebne lever Ask i beste velgående. Han skal ikke sendes på heia, men tilbringe sommeren i Ellens hage, hvor det er satt opp et eget skur til han og moren.

Hele prosessen med embryoinnlegging er kostbar, så Ask er trolig Norges dyreste lam, men Ellen greier likevel ikke å angre.

– Noen dyr lever vi av og noen dyr lever vi for. Vi visste at vi gambla og tok en sjanse. Det var dyrt, men lidenskap er lidenskap. Jeg vet hva jeg hadde gjort om jeg hadde vunnet i lotto, sier Ellen.

Når lamminga er ferdig skal hun og datteren Leah Marina og samboeren Roy Inge Haugstad sette seg ned å diskutere hva de skal gjøre med Ask og hvordan de eventuelt skal få flere blacknose til gards.

Neste artikkel

Slik blir sauen mer klimavennlig