Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Automatisk spyling av klauver både forfra og bakfra

Video: Tysk produsent vil erobre Norden med klauvvaskemaskin.

Etter ti år og 250 solgte klauvvaskemaskiner ønsker Michael Keller å prøve seg på det nordiske markedet. Foto: Dag Idar Jøsang

Med et trykk på to bar spyler klauvvaskemaskinen klauvene både forfra og bakfra når kyrne er på veg inn i ventearealet før melking, før klauvene lufttørker og så sprayes med desinfeksjonsvæske.

Siden det tyske firmaet MK Nutztierhygiene laget den første prototypen av klauvvaskesystemet for ti år siden har de levert 250 vaskeanlegg i Tyskland, Østerrike og Sveits.

Nylig lanserte de sitt nye flaggskip, og det første eksemplaret vasker til daglig klauvene på 2 500 kyr om dagen. Denne modellen vises nå for danske bønder på NutriFair i Fredericia. Toppmodellen er 4,5 meter lang, med en stasjon for vasking, en for tørking og en for desinfisering, og har en pris på 235 500 danske kroner, eller rundt 320 000 norske kroner.

– Dette er første gangen vi prøver markeder utenfor vårt tradisjonelle kjerneområde, forteller Michael Keller, som er administrerende direktør for MKN.

Mer interessant for norske melkebønder er det kanskje at MKN også har to andre modeller av klauvvaskesystemet. En for bruk til melkerobot og en for bruk til kraftfôrstasjonen. I Tyskland må man ut med vel 40 000 kroner for den rimeligste løsningen.

Annonse

– Men jeg vet jo at økonomien er bedre og investeringsviljen større i norsk landbruk enn hos oss. Derfor kan Norge være et attraktivt marked for oss når vi nå beveger oss nordover, sier Keller, som har fått Milcotec som importør i Danmark.

Klauvvaskemaskinen til MK Nutztierhygiene spyler med et trykk på to bar. Foto: Dag Idar Jøsang

Sammenlignet med den nederlandske konkurrenten Bovibooster, bruker MKN mer vann, men lavere trykk. De spyler også klauvene både forfra og bakfra.

– Jeg mener at det beste er å spyle med et trykk på to bar, men hvis kunden ønsker leverer vi også høyere trykk. Helt opp til ni bar. For tiden samarbeider vi også med GEA om å lage et system for deres Monobox med bare 0,8 bar trykk, forteller Keller.

Vaskevarigheten er på tre sekund per ku, mens desinfeksjonen skjer på ett sekund. Bonden kan selv stille inn hvor ofte og hvor lenge anlegget skal være i aksjon.

Vannet blir i prinsippet brukt om og om igjen, men det tilføres ti liter rent vann per tiende ku. Etter å ha spylt klauvene blir de sprayet med desinfeksjonsmiddel. Da går det med fem milliliter per ku, eller en halv liter for hver hundrede ku. I klauvvaskemaskinen som er laget for kraftfôrautomater står kyrne og tørker i et halvt minutt etter vask før desinfiseringen.

Michael Keller mener at toppmodellen skal greie å desinfisere klauvene i hundre av hundre tilfeller, mens modellene for melkerobot og kraftfôrstasjon ligger på 95 prosent.

Neste artikkel

Aukar betalinga for sommarmjølk neste år