Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Avliver alle mink i Danmark

Minkprodusenter i sjokk

13 millioner mink skal nå avlives i Danmark etter funn av et mutert korona-virus på en minkgård på Nord-Jylland.
13 millioner mink skal nå avlives i Danmark etter funn av et mutert korona-virus på en minkgård på Nord-Jylland.

På en pressekonferanse i går ettermiddag meddelte den danske statsministeren Mette Fredriksen at alle mink i hele Danmark skal avlives for å stoppe spredningen av korona-viruset.

I flere uker har danske myndigheter jobbet på høygir med å avlive minkbesetninger som har vært smittet med korona, i tillegg til alle besetninger som ligger i en radius på 7,8 kilometer fra bekrefta smitta besetninger. Det danske direktoratet Fødevarestyrelsen meddelte tidligere denne uka at de avliver 100 000 mink om dagen.

Men det var bare starten. For nå har Statens Serum Institutt, som tilsvarer Folkehelseinstituttet i Danmark, funnet en mutert variant av korona-viruset på en mink-gård på Jylland som utviser nedsatt følsomhet mot antistoffer.

– Statens Serum Institutt vurderer at effekten blir svekket eller i verste fall uteblir. Derfor kan muterte virus i mink få konsekvenser for hele verdens håndtering av korona-pandemien, sa statsminister Fredriksen på pressekonferansen onsdag.

Faglig direktør fra Statens Serum Institutt, Kåre Mølbak, forklarte det på følgende vis;

– Vi sier ikke at vaksinene ikke kommer til å fungere på det nåværende tidspunkt, men det er en veldig, veldig stor bekymring. Våres vurdering er at fortsatt mink-produksjon under korona-pandemien er en trussel mot folkehelsen. Worst-case scenarioet er en pandemi som starter på nytt igjen her i Danmark.

Statsminister Jørgensen forklarte at alle mink, også avlsdyr skal avlives, og at styrker fra politi, forsvar og heimevernet settes inn, i tillegg til mannskap fra kommunene. Beslutningen om å stenge ned hele landets minkproduksjon var ikke enkel å ta da det står både levebrød, eksportinntekter og arbeidsplasser på spill, forklarte landbruksministeren.

Annonse

På pressekonferansen sa Danmarks helseminister, Magnus Heunicke, at ut av 783 smittetilfeller på Nord-Jylland den siste uka, kunne halvparten spores tilbake til en minkbesetning.

For de danske minkprodusentene kommer avgjørelsen helt ut av det blå.

– Jeg er fortsatt i en form for sjokk. Jeg er tom for ord. Det har ikke helt gått opp for meg at det er slutt enda, sier minkprodusent Peter Hindbo til Landbrugsavisen.

Han var i minkfjøset da telefonen kom fra svigerdattera med beskjeden om at alle de 13 millionene mink i Danmark skal avlives. Hindbo har produsert mink i 30 år og hadde aldri sett for seg at hele næringa skulle tas ut.

– Jeg hadde slett ikke sett at dette skulle skje. Jeg var nesten sikre på at vi skulle klare å holde oss frie for smitte og etter hvert hjelpe minkprodusentene på Nord-Jylland i gang igjen med nye avlsdyr, sier han.

Besetningen drives sammen med sønnen som eier halvparten av produksjonshallene. Planen var at sønnen skulle ta over produksjonen om noen år. Nå veit de ikke engang om de kan bli boende på gården.

– Jeg aner virkelig ikke. Jeg er i tvil om vi kan bli boende her, det kommer an på hvor mye vi får i erstatning. Vi investerte i en større utvidelse av gården for noen år siden og er ikke akkurat gjeldfrie, sier Hindbo.

Neste artikkel

– Blir jobben min forbudt, må jeg trolig flytte til byen