Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Avliver minst 130 millioner griser

Utbruddet av afrikansk svinepest i Kina er fortsatt ikke under kontroll

Aksjekursen på kjøttbedrifter øker som følge av ASF-utbruddet i Kina. Illustrasjonsfoto fra Nederland.
Aksjekursen på kjøttbedrifter øker som følge av ASF-utbruddet i Kina. Illustrasjonsfoto fra Nederland.

Kinas landbruksdepartement anslår at utbruddet av afrikansk svinepest (ASF) vil føre til at prisen for svinekjøtt øker med 70 prosent siste halvdel av 2019. Til tross for at kinesiske myndigheter i åtte måneder har hevdet at ASF-utbruddet er under kontroll fortsetter nye tilfeller å dukke opp og nå er det påvist utbrudd av ASF i alle Kinas provinser.

Kina er verdens største produsent og forbruker av svinekjøtt og huser omtrent halvparten av verdens griser. Og det raske fallet i kinesisk svineproduksjon sender sjokkbølger gjennom verdens matvareindustri.

Financial Times (FT) rapporterer at prisen på svinekjøtt øker både i Europa og i USA og at aksjekursene på kjøttbedrifter har økt på børsene i New York og Sao Paolo.

Forbrukeranalytiker hos Gavekal Dragonomics, Ernan Cui, sier til FT at det har tatt minimum fem år å utrydde AFS-smitte i andre land og med tanke på det kinesiske markedets størrelse, dårlige sanitære forhold og lave regulatoriske krav vil ta lenger tid i Kina.

Annonse

– For landet som helhet vil det være en veldig lang prosess, mer enn ti år er veldig sannsynlig, sa Cui.

Hun la til at sykdomsutbruddet i tillegg ville føre til økt industrialisering av kinesisk svinehold og at det vil gå spesielt hardt ut over småbønder som fram til i dag har utgjort to tredjedeler av kinesisk svineproduksjon.

Christine McCracken, analytiker hos Rabobank mener produksjonsbortfallet i Kina vil føre til store endringer i internasjonal handel av svinekjøtt. Og dette merker de allerede i Danmark.

– Normalt sett er eksporten til Kina begrenset til svineføtter, ører og forskjellige organer. Men i løpet av de siste to månedene har kineserne etterspurt praktisk talt alt, sa Jais Valeur i Danish Crown til FT.

Neste artikkel

Flyr avlsgriser til Kina