Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Blåsprayen du bruker i fjøset kan være ulovlig

Mange av fargestoffene i blåspray er ikke vurdert med hensyn til matsikkerhet

Selv om det står på en blåspray at den kan brukes på storfe, svin, sau og lam, kan den være ulovlig til bruk i matproduksjon. For å være sikker må du se på innholdsdeklarasjonen, mener Mattilsynet. Foto: Dag Idar Jøsang

Blåspray, til behandling av overfladiske sår og hudinfeksjoner, er fast inventar i vinduskarmen i mange fjøs.

Bruken er så utbredt at Legemiddelverket og Mattilsynet før jul så seg nødt til å minne om at flere av fargestoffene i disse blåsprayene ikke er tillatt brukt på matproduserende dyr.

Man kan ikke stolte på det produsentene selv skriver

Veterinær og seniorrådgiver i seksjon for dyrehelse i Mattilsynet, Siri Margrete Løtvedt, oppfordrer bønder til å undersøke pakningen nøye før de kjøper blåspray.

– Jeg har selv sett produkter i handelen som inneholder blåfarge som ikke er godkjent brukt til matproduserende dyr, men hvor det likevel står på etiketten at produktet kan brukes til hest, storfe, sau og svin. Det er en god del feilmerking og man kan ikke stole på at det produsentene selv skriver på forpakningen stemmer, sier Løtvedt.

E-stoffer er ufarlige

Veterinærmedisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Tonje Høy, sier at det av hensyn til mattryggheten er svært strenge regler for hva slags virkestoffer som kan brukes til matproduserende dyr.

– Det er et svært omfattende arbeid å godkjenne virkestoffer, og mange av de blå stoffene er ikke vurdert, sier Høy.

Inneholder blåsprayen fargestoffer som krystallfiolett, basic violet, metylrosanilin eller gentianafiolett, kan den brukes til kjæledyr og til hester som er tatt ut av matkjeden, men ikke til matproduserende dyr.

Kommer blåfargen fra et e-stoff, som eksempelvis E131 Patent Blå V og E133 Brilliantblå FCF, er virkestoffet trygt med hensyn til matsikkerhet.

– Disse e-stoffene er til og med tillat brukt i mat, så de utgjør ikke noen risiko for mattryggheten, sier Høy.

Hun understreker imidlertid at det ikke finnes noen godkjente legemidler med disse e-fargestoffene på det norske markedet.

– Det selges ulike blåsprayer med påstander som er mer eller mindre medisinske i blant annet dyrebutikker og på Felleskjøpet, men ingen av disse blåsprayene som selges i dyrebutikker og likende er blitt klassifisert som legemiddel. Blir et stoff klassifisert som legemiddel, kan det ikke omsettes utenom apotek , sier direktøren.

Ingen blåspray i veterinærkofferten

Annonse

Trond Bratseth har kjørt stordyrpraksis på Nord-Helgeland i snart tretti år og er leder i produksjonsdyrveterinærenes forening.

Han bruker ikke lenger blåspray i sin praksis.

– Vi veterinærer må forholde oss til Legemiddelverket og de sier at ingen blåsprayer er godkjent, sier veterinæren.

Tidligere i sin karriere brukte han blåspray blant annet i forbindelse med kastrering av smågris, men dette har han kutta ut for mange år siden.

– Det fantes ikke noe alternativ tilgjengelig, så da slutta vi å bruke noe som helst. Det viste seg å gå veldig bra.

Tidligere var det vanlig å bruke blåspray i forbindelse med kastrering av smågris. Nå er dette utdatert praksis,. Foto: Marcus Pasveer.

Enkel psykologi

Bratseth tror enkel psykologi kan forklare hvorfor bruken av blåspray er såpass utbredt i norske fjøs.

Blåspray kan fort bli en sovepute

– Fordi det er blått og skjuler såret, gir bruken av blåspray en god følelse av at man har gjort noe for å løse et problem. Det kan imidlertid raskt bli en sovepute. Det er for eksempel ganske kort vei fra et sår på et ledd til alvorlig leddbetennelse, og i mange tilfeller vil kanskje bruken av blåspray bare gjøre at man utsetter adekvat behandling. Har man et sår, er det godt gammeldags sårstell som er det beste. Vann er undervurdert som desinfeksjonsmiddel, gjerne i kombinasjon med bandasje hvis det er nødvendig. Blåspray er desinfiserende og dreper bakterier, men det dreper også de cellene som skal reparere såret, noe som fører til at såret gror saktere. Dessuten svir det forderdelig, noe som er ubehagelig for dyret, sier veterinæren.

Brukes forebyggende

Bratseth har registrert at mange har blåspray stående i vinduskarmen i fjøset og gjerne sprayer på litt forebyggende for å unngå navlebetennelse på kalver og lam.

– Det finnes godkjente stoffer som er utviklet spesielt for dette formålet. Selv bruker jeg Vetericyn til dette formålet, forteller veterinæren.

Neste artikkel

Gjør væren beredt