Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bruk av gjærkultur kan redusere metanutslipp hos storfe

Gjærkulturen Yea-Sacc skal vare godt for både klima og økonomi.

The Carbon Trust har gitt gjærstammen Yea-Sacc anerkjennelse for å redusere metanutslipp og bidra positivt til økonomien i storfebesetninger. Foto: Produsenten

Den har vært en viktig bærebjelke for Alltech helt siden 1980-tallet, og nå har gjærkulturen Yea-Sacc også fått en klimavennlig attest fra den globale organisasjonen The Carbon Trust.

Gjennom praktiske forsøk har Carbon Trust konkludert med at gjærstammen bidrar til at det utvikles mindre metan i kuvomma, samt at det skilles ut mindre nitrogen.

I Alltech sin omtale av gjærstammen heter det at den fremmer bakteriene som er ansvarlige for fiberfordøyelse og for å fjerne syre fra vomma. Det den gjør i praksis er å fjerne oksygen og sukker fra vomma, noe som stabiliserer vommiljøet og optimaliserer forholdene for fordøyelsesbakteriene og bidrar til å ned fiberrik kost.

Når vomma stabiliseres økes tilgjengeligheten av næringsstoffer, som igjen gjør det mulig å øke melkeproduksjonen og redusere negative energibalansen med tilsvarende negativ effekt på kyrne.

Annonse

Carbon Trust har også konkludert med at Yea-Sacc reduserer utslipp uten at det går ut over storfeet sine prestasjoner.

– Anerkjennelsen fra Carbon Trust er en ny stor og spennende milepæl for Yea-Sacc. Det var produktet som satte Alltech på kartet tidlig på 1980-tallet, sier Matthew Smith, som er visepresident i Alltech, i en pressemelding.

For storfe er metan et avfall. For bonden er det med å redusere lønnsomheten i produksjonen. Ved å redusere mengden metan i vomma greier kua å utnytte energien mer effektivt. Slik kombineres både mer klimavennlig produksjon med økt lønnsomhet for bonden, heter det i pressemeldingen fra Alltech.

– I Alltech har vi arbeidet sammen med bønder i mange år for å hjelpe dem med å fastslå nøyaktig hvor gårdsdrifta passer inn i utslippsbildet, og for å redusere karbonavtrykket. Carbon Trust-sertifiseringa er viktig for Alltech og for kundene våre som er forplikta til å redusere klimautslippene fra landbruket, sier Smith.

Yea Sacc er navn på en gjærkultur som lages av ulike produsenter. Alltech sin Yea-Sacc er en levende gjærkultur basert på Saccharomyces cerevisiae, stamme 1026.

Neste artikkel

Første år med nattestengt melkerobot