Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bruken av kjøttfesemin økte med 21%

Og angus er den rasten som vokser raskest på seminstatistikken.

POPULÆR: Angus, her representert ved Oakley av Høystad, er rasen som øker mest på seminstatistikken. Foto: Tyr
POPULÆR: Angus, her representert ved Oakley av Høystad, er rasen som øker mest på seminstatistikken. Foto: Tyr

I det første halvåret av 2020 har bruken av kjøttfesemin økt med 21 prosent i Norge. Antallet doser med kjøttfesemin økte fra 23 500 til 28 400.

Charolais er fremdeles den mest populære rasen å inseminere med, men populariteten til angus har steget kraftig. Den lette skotske rasen har passert limousin i popularitet og blitt den nest mest populære rasen å inseminere med. Det viser en oversikt fra avlsorganisasjonen Tyr.

Sammenlignet med første halvår i 2019 har bruken av angus skutt i været med 81 prosent, fra 3 673 til 6 645 doser. Det er nesten 500 flere doser enn for hele fjoråret.

Men selv om angus nå er den nest mest populære rasen å inseminere med, er det charolais som fremdeles topper seminstatistikken. Mens angus solgte 2 972 flere semindoser økte charolais med 1 525 doser, til 9 267. Charolais holder da nesten følge med gjennomsnittet, med en økning på 20 prosent.

Blonde d’Aquitaine er en rase som har fått mer vind i seilene hos melkeprodusenter og krysningsbesetninger. Mens det i første halvår i fjor ble solgt 486 sæddoser har tallet i år økt til 1 057. Det utgjør en økning på hele 117 prosent.

Annonse

Av de fem rasene det drives nasjonal avl på i Norge er det tre som har økning og to som går tilbake i popularitet. Limousin gikk tilbake med 340 doser, eller -6 prosent, mens det ble brukt 130 færre doser med herefordsemin. Det utgjorde en nedgang på 5 prosent.

Simmental økte med 8 prosent, mens fleckvieh, som tidlegere gik under navnet melkesimmental økte med 6 prosent. Fleckvieh er en melkerase og tallene til rasen er ikke regnet inn i totaltallet.

Neste artikkel

Ni nye embryoveterinærer