Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bygger verdens største svinebesetning

Kappløpet for å bygge opp kinas svinenæring er i gang

Omtrent halvparten av Kinas svineproduksjon forsvant etter utbruddet av Afrikansk Svinepest i fjor vinter. Nå skal produksjonen bygges opp igjen. Illustrasjonsfoto: Josh Flint
Omtrent halvparten av Kinas svineproduksjon forsvant etter utbruddet av Afrikansk Svinepest i fjor vinter. Nå skal produksjonen bygges opp igjen. Illustrasjonsfoto: Josh Flint

I mars begynte selskapet Muyuan Foods i Kina å bygge 21 høyhus for over fire milliarder kroner som skal huse totalt 84 000 purker. Anlegget er såkalt full-linje, eller hva vi ville kalt en kombinertbesetning og vil når det er i full produksjon levere rundt 2,1 millioner slaktegris i året. Den totale norske produksjonen er til sammenlikning på rundt 1,6 millioner slaktegris i året.

Etter at Kina tok ut halvparten av svineproduksjon sin i fjor på grunn av et utbrudd av Afrikansk Svinepest er det nå et kappløp underveis av de store svineproduserende selskapene for å bygge opp igjen produksjonen.

Disse høyt industrialiserte megaprosjektene erstatter mindre bakgårdsbesetninger som hittil har vært den mest utbredte måten å fôre fram gris på i Kina, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Skiftet har vært underveis i mange år og er en del av den kinesiske statens strategi om å få flyttet folk fra lavproduktive jobber på landet og inn i industrien i byene.

For de små besetningene betød utbruddet av ASF at de måtte slakte ut og legge ned, men for de store industriselskapene som har klart å videreføre noe av produksjonen gjennom ASF-utbruddet har høyere priser på svinekjøtt ført til høyere fortjeneste.

– Vi traff et veldig godt tidspunkt for byggestart på dette prosjektet. Svineprisene er høye, fortjenesten er veldig god og kontantstrømmen er mer enn bra nok sier manager i Muyuan Qin Jun til Reuters.

Annonse

Muyuan Foods overskudd vokste gjennom de første ni månedene i 2021 med over 1000 prosent, eller over 30 milliarder kroner. Kjempeprosjekter som dette ved Nanyang midt i Kina bygges for å dekke det store underskuddet på svinekjøtt i landet og for å sikre selskapene markedsandeler.

Her er et bilde fra en annen stor kinesisk svineprodusent som bygger høyhus for purkene. Foto: Topigs Norsvin.
Her er et bilde fra en annen stor kinesisk svineprodusent som bygger høyhus for purkene. Foto: Topigs Norsvin.

Håpet er at høy dyretetthet, mer automasjon og bedre biosikkerhet skal klare å holde sykdom ute samtidig som svineproduksjonen blir langt mer effektiv. Muyuan skal bygge grisefjøs for 50 milliarder kroner bare i år.

– Prosjektet har et visst element av å være et eksperiment. Vi skal ansette færre folk og bruke mer teknologi med automatisert intelligent fôring, robotisert gjødselskraping og infrarøde kamera for å overvåke helsestatusen, sa Quin til avisa Farming Independent.

Selskapet var nylig i en disputt over rettigheter til å bruke jord til å bygge grisefjøs på, blant annet ville de bygge 55 svinefarmer på 10 000 dekar matjord i Henan-provinsen. Men de sier nå at det problemet er løst og at de har arealer nok til å bygge ut produksjon av 80 millioner slaktegris.

Neste artikkel

Flyr avlsgriser til Kina