Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bytta ut gjødseltrekket med oppsamlingsrobot

Etter at det hydrauliske gjødseltrekket har gått én gang i timen hele året siden 2007, syntes melkeprodusent Håkon Rotneim på Gol at det ble både arbeidskrevende og kostbart å holde anlegget ved like. Nå har samdrifta fått nok en robot i fjøset.

Håkon Rotneim har bare hatt oppsamlingsrobot i to uker, men synes det er imponerende hvor reint det har vært i fjøset etter at den nye investeringen ble tatt i bruk. Foto: Fjøssystemer
Håkon Rotneim har bare hatt oppsamlingsrobot i to uker, men synes det er imponerende hvor reint det har vært i fjøset etter at den nye investeringen ble tatt i bruk. Foto: Fjøssystemer

– Det var hele tida småtterier med pakninger i sylindere. Nå på slutten begynte skinna å bli veldig slitt. Den krølla seg og stod ved en anledning høyt i været. Det går en smertegrense for alt utstyr, og nå var det på tide å fornye seg, sier melkeprodusenten.

Tenkte på smittepresset

Samdrifta vurderte både nytt gjødseltrekk og kjøp av gjødselrobot. På tross av at gjødselroboten av typen Lely Collector kostet 280 000 kroner, omtrent 100 000 kroner mer enn nytt gjødseltrekk, falt valget på roboten.

– Vi har slitt en del med klauvsjukdommer. Når gjødseltrekket drar møkka 45 meter gjennom hele fjøset en gang i timen, blir det til at kuene tråkker i en del møkk og at smittepresset i fjøset øker. Nå som møkka suges opp, er det mye tørrere og finere her, sier melkebonden, som understreker at samdrifta bare har hatt utstyret i to uker.

Få tilpasninger

Annonse

Å bytte ut gjødselskrapa med gjødselrobot krevde få tilpasninger.

– Vi måtte lage en ekstra parkeringsplass. Roboten kan arbeide 40 prosent av døgnet og må lade 60 prosent av døgnet. Den dumper møkka der den parkerer og på et lite spalteareal foran roboten, sier melkeprodusenten.

Vi fikk en halv million i innbytte, og ble fristet av lavere strømforbruk og høyere kapasitet

Håkon Rotneim

Bytta inn roboten samtidig

Da Rotneim samdrift først var i handlemodus, ble bøndene overtalt av en selger til å bytte ut melkeroboten sin også. Den tolv år gamle A3 skal nå byttes ut, til fordel for en splitter ny A5.

– Vi fikk en halv million i innbytte, og ble fristet av lavere strømforbruk og høyere kapasitet. I dag produserer vi 660 tonn melk på roboten og det er konstant minst 65 kuer som melker. Kapasiteten er sprengt. Vi er blitt fortalt at den nye roboten skal ha raskere påsett, noe vi håper kan gi seg utslag i økt kapasitet, sier melkeprodusenten.

Neste artikkel

Hold laktasjonen i gang i sommer