Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Coop Sverige lanserer lavmetan-kjøtt

Gir en forsmak på kjøtt fra storfe som nesten ikke raper metan.

I BUTIKK: Fra 30. juni er kjøttdeig og ulike stykningsdeler fra de ti første lavmetan-oksene til salgs i utvalgte Coop-butikker i Stockholm og på Gotland. Foto: LOME
I BUTIKK: Fra 30. juni er kjøttdeig og ulike stykningsdeler fra de ti første lavmetan-oksene til salgs i utvalgte Coop-butikker i Stockholm og på Gotland. Foto: LOME

Storfekjøtt fra dyr som har redusert utslippene av klimagassen metan med 80 prosent. Det lokker Coop Sverige nå med.

Foreløpig er det bare ti lavmetan-okser som har blitt slaktet og som nå bys fram i ferskvarediskene hos utvalgte Coop-butikker, og foreløpig er det bare de tre siste månedene av sitt 16 måneder lange liv av de har redusert metanutslippene så kraftig. Men pilotprosjektet på Gotland kan vise hvordan vi både kan opprettholde kjøttproduksjonen og samtidig bidra til å kjøle ned jordkloden.

«LOME - Ditt nya kött» er kjøttet merket. LOME står for Low Methane. Kjøtt produsert med lave utslipp av klimagassen metan, som vi kan forklare det med. Kjøttet kommer fra Ejmunds Gård på Gotland, skriver de på sine nettsider. Gården har i samarbeid med Coop Sverige, bioteknologiselskapet Volta Greentech, og slakteriet Protos på Gotland, gjennomført et pilotprosjekt der ti okser har blitt fôret med Volta Seefeed.

Tilskuddsfôret er laget av den røde makroalgen Asparagopsis, som Volta Greentech har dyrket fram i et landbasert tankanlegg i Lysekil. Av den totale fôrrasjonen til oksene utgjorde algefôret 0,6 prosent.

Annonse
ÅS: I forsøksfjøset på NMBU har det også blitt gjort forsøk med tilskuddsfôr laget av rødalgen Asparagopsis, men da på melkekyr. Foto: Dag Idar Jøsang
ÅS: I forsøksfjøset på NMBU har det også blitt gjort forsøk med tilskuddsfôr laget av rødalgen Asparagopsis, men da på melkekyr. Foto: Dag Idar Jøsang

I pilotprosjektet ble det testet ulike måter å fôre oksene på, og på det meste var metanutslippene redusert med 92 prosent, i følge Lomefoods sin nettside. Over hele tremånedersperioden var den gjennomsnittlige reduksjonen på 80 prosent.

I følge rapporten fra pilotprosjektet fulgte oksene en normal tilvekstkurve under forsøket.

Det første kjøttet selges i utvalgte Coop-butikker i Stockholmsområdet og på Gotland mellom 30. juni og til rundt 10. juli - eller til det er utsolgt. Deretter er det planen å slakte flere LOME-okser i begynnelsen av 2023, opplyser de på nettsiden.

Neste artikkel

Kornproduksjon i et våtere klima