Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Danske svineprodusenter krangler om antibiotika-fritt kjøtt

Ikke udelt begeistring over at Danish Crown lanserer antibiotikafritt kjøtt

At Danish Crown nå lanserer antibiotikafritt svinekjøtt kan villede forbrukerne til å tro at konvensjonelt svinekjøtt inneholder antibiotika, mener Danske Svineprodusenter. Foto: Camilla Mellemstrand
At Danish Crown nå lanserer antibiotikafritt svinekjøtt kan villede forbrukerne til å tro at konvensjonelt svinekjøtt inneholder antibiotika, mener Danske Svineprodusenter. Foto: Camilla Mellemstrand

Danish Crown, verdens største eksportør av svinekjøtt har i flere år solgt såkalte OUA-griser ( oppdrettet uten bruk av antibiotika) til kunder i utlandet, men først i forrige uke begynte slakterigiganten å selge slikt kjøtt som eget varemerke i Danmark.

Alt det konvensjonelle svinekjøttet i dagligvarekjeden Netto ble da byttet ut med kjøtt fra svin oppdrettet uten antibiotika, til samme pris som konvensjonelt kjøtt.

Mange produsenter i kø

I følge Danish Crown er det i dag 40 leverandører til varestrømmen og kø av produsenter som ønsker å være med. Blir grisene syke hos en produsent som leverer gris som OUA-gris, må denne grisen tas ut av varestrømmen og selges som konvensjonell gris.

Men selv om danske svineprodusenter etter sigende står i kø for å få produsere OUA-gris, er det svært delte meninger om nyvinningen i svinemiljøet.

Flere mener Danish Crown ved å fremheve sitt produkt samtidig svartmaler konvensjonelt svinekjøtt.

Fake news

Kritikerne reagerer spesielt på at Danish Crown i sin markedsføring skriver at «overdreven bruk av antibiotika til griser på sikt kan utgjøre en reel trussel mot den danske folkehelsa, fordi det øker risikoen for utvikling av multiresistente bakterier».

Annonse

Formann for Danske Svineprodusenter, Torben Hauskov, mener Danish Crown villeder forbrukerne og produserer fake news.

–Alt dansk svinekjøtt som selges i butikkene er uten rester av antibiotika. Det vet Danish Crown godt og det viser myndighetenes stikkprøvekontroller. Forbrukerne kan sitte igjen med inntrykket at av konvensjonelt svinekjøtt er produsert med «overdreven bruk av antibiotika», mens realiteten er at vi er blant de landene som bruker minst antibiotika per kilo produsert kjøtt og vi bruker ikke antibiotika forebyggende, sier Hauskov.

Forebygging framfor behandling

Administrerende direktør i Danish Crown påpeker at selskapet aldri har påstått at konvensjonelt svinekjøtt har rester av antibiotika i seg, men at OUA-produksjon handler om å unngå bruk av antibiotika i hele grisens liv, noe som er mer krevende enn å sørge for at det ikke er rester av eventuell antibiotikabruk i kjøttet.

–Forskjellen ligger i forebygging framfor behandling. OUA-produksjonen krever langt mer tilsyn med den enkelte gris og produsentene har blant annet ekstra fokus på rengjøring av grisehusene for å holde besetningen sunn og frisk og minske smittepresset blant dyra, sier Valeur.

Etterlyser stolthet

Kommunikasjonsdirektør Astrid Gade Nielsen i Danish Crown synes kritikken mot nyvinningen minner om kritikken som kom da landbruket begynte å produsere økologiske alternativer.

–Mange bønder oppfattet markedsføringen av økologisk kjøtt som en indirekte kritikk av konvensjonell produksjon, men jeg synes heller et samlet dansk landbruk bør være stolte av at vi klarer å møte kritikken fra omverdenen med konkret handling, sier Gade Nielsen.

Neste artikkel

Dyrebilsjåfør med ambisjoner