Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

– De beste imponerer

Norsvin presenterte tall fra Ingris årsstatistikk 2021.

TENT: Det knytter seg alltid spenning til hvem som blir de beste besetningene i Ingris og hvilke resultater de har. Foto: Marit Glærum.
TENT: Det knytter seg alltid spenning til hvem som blir de beste besetningene i Ingris og hvilke resultater de har. Foto: Marit Glærum.

– I år er det både nye besetninger og tidligere vinnere på toppen av listene. Topp-besetningene leverer imponerende resultater, skriver Norsvin på sine sider etter at de beste besetningene i Ingris for 2021 ble presentert i dag.

To besetninger troner på toppen av purkelista med 35,4 beregna avvente per årspurke – dette er Tone og Arne Krog fra Ørje og Hanne og Olav Vold fra Ottestad. Dette er produsenter som har stabilt gode resultater og har vært å finne blant de beste besetningene i en rekke ganger. Tredje beste purkebesetning er Max Slagstad fra Kolvereid med 34,8 beregna avvente per årspurke.

SMÅGRIS

I likhet med de to foregående årene er det Håkon Friestad fra Orre som er best på smågris i 2021 med 576 poeng. Smågrisen hos Friestad vokser i gjennomsnitt 655 gram per dag og har er fôrforbruk på 1,49 FEn per kilo tilvekst. På perioden fra innsett på 10,7 kilo til de går ut på 33,6 kilo bruker smågrisene 35 fôrdager. Dødeligheten i smågrisperioden er svært lav med 0,1 prosent.

Det er ganske tett i toppen og på andreplass finner vi Håvard Ringnes fra Kløfta med 574 poeng. Det er fjerde gang på rad at han havner nest øverst på lista. Ringnes var best av alle med smågris i 2017. Ringnes sine griser har i snitt 680 gram daglig tilvekst, fôrforbruk på 1,53 FEn per kilo tilvekst og 0,2 % dødelighet.

Tredjeplassen blant smågris går til Johan Fredrik Thesen fra Vormsund med 570 poeng. Her har smågrisen en daglig tilvekst på 669 gram, et fôrforbruk på 1,56 og 0,2 prosent dødelighet. Det er femte gangen Thesen er på smågrislista.

SLAKTEGRIS

For første gang topper Roy Stensby fra Stavsjø slaktegrislista med 714 poeng. Hos Stensby har grisene i gjennomsnitt har et fôrforbruk på 2,30 FEn per kilo tilvekst, 1232 gram daglig tilvekst, kjøttprosent på 61,4, en dødelighet på 1,1 prosent og ingen kassasjoner. Stensby har en slaktegrisbesetning med SPF helsestatus.

På en klar andreplass blant slaktegrisen finner vi Halvdan Nyjordet Pedersen og Iris Mehus fra Nesna med 710 poeng. Dette er en SPF-besetning som har drevet svært godt over lang tid og har vært å finne blant de ti beste med slaktegris hvert år siden 2015.

Annonse

Tredjeplassen for slaktegris går til Kristin Ianssen og Erling Mysen fra Eidsberg som oppnådde 690 poeng. Ianssen og Mysen var tidligere foredlingsbesetning , men er nå kombinert bruksbesetning med TN70 purker som insemineres med duroc.

SPF: Roy Stensby fra Ringsaker topper lista for slaktegris. Foto: Øystein Heggdal.
SPF: Roy Stensby fra Ringsaker topper lista for slaktegris. Foto: Øystein Heggdal.

PURKERINGER

Nes Purkering med navet i Skjoldastraumen i Rogaland er klar vinner blant purkeringene i 2021 med 32,0 beregna avvente per årspurke. Det er ikke første gangen Nes Purkering er best, både i 2020 og 2016 kom de på delt første plass. Purkeringen har hevet resultatet med en beregna avvent per årspurke sammenliknet med året før. I 2021 er det i gjennomsnitt 15,6 levemndefødte, 1,5 dødfødte og 13,7 avvente per kull. Det er 28,3 prosent første kull, 12,3 døde fram til avvenning og 90,8 i grisingsprosent i Nes Purkering.

De to neste plassene går til purkeringer med navene plassert i Gudbrandsdalen. Nummer to blant purkeringene er Aura Gris som har navet i Skjåk med 31,2 beregna avvente per årspurke. Tredjeplassen går til Rompa Purkering med 31,1 beregna avvente per årspurke. Navet til Rompa Purkering holder til i Øyer. Dette er to vel drevene purkeringer som har vært blant de beste i en årrekke.

NUMMER TRE: Frants Kvam i Rompa Purkering. Foto: Øystein Heggdal.
NUMMER TRE: Frants Kvam i Rompa Purkering. Foto: Øystein Heggdal.

SATELITT

Beste satellitt i purkering i 2021 er Jurgita Musneckiene og Sandoras Musneckis fra Vågå. De er satellitt i Aura Purkering og oppnådde 835 poeng. Satellitten utmerker seg med svært lav dødelighet. Tapet fram til er kun på 3,1 prosent og tar vi med de dødfødte er totaldødeligheten på lave 6,6 prosent. Kullene som blir født hos satellitten på Vågå har i gjennomsnitt 14,8 levendefødte, 0,6 dødfødte og 14,4 avvente per kull.

Nummer to blant satellittene er Gudbrand Hoff fra Brandbu med 820 poeng. Hoff er satellitt i Næra Purkering og besetningen var også med på lista med de beste satellittene året før. Hos Hoff er det kull med i gjennomsnitt 16,3 levendefødte, 1,4 dødfødte og 14,5 avvente. Totaldødeligheten er på 18,6 prosent.

Tredjeplassen går til Jarle Ersland på Skjold som er satellitt hos Nes Purkering. Ersland har 16,9 levendefødte, 1,4 dødfødte og 14,5 avvente per kull i gjennomsnitt. Dette gir 11,4 prosent tap i dietida og en totaldødelighet fram til avvenning på 18,6 prosent.

Neste artikkel

Norsvin kåret årets beste avlsbesetninger