Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Derfor skjøt den danske bonden ulven

– Jeg foretrekker en naturlig død framfor å bli spist av ulv, sier Mourits Troldtoft.

Den 66 år gamle bonden som skjøt en ulv i Danmark i vår har inntil helt nylig ikke snakket med media. Nå forklarer han til flere danske medier hvorfor han gjorde som han gjorde. Illustrasjonsfoto: Colourbox

En video av en ulv som løper på et jorde og som går i bakken etter tre skudd fra en rifle spredte seg som ild i tørt gress i Danmark forrige vår og satte igang en heftig debatt om ulvens rolle i Danmark.

Les også: Omstridt valg av danske ulvemotstandsleder

Mannen bak skuddene har til nå ikke ville snakke med media. I helgen stod han imidlertid fram og forsvarte sin gjerning med at han handlet i selvforsvar. I et intervju med danske TV2 forklarte 66-åringen hvorfor han gjorde som han gjorde.

Svært nærgående

I følge intervjuet ble Mourits Troldtoft oppringt av sin sønn 16.april i fjor fordi sønnen hadde et problem på jordet, samtidig som ulven var svært nærgående.

Mourits Troldtoft sier at han på grunn av helseproblemer ikke kan gå mer enn tretti meter av gangen. Han følte seg utsatt og bestemte derfor å ta med seg jaktrifla da han satte seg i bilen for å hjelpe sønnen.

– Jeg var jo nødt til å forsvare meg. Jeg tenkte at jeg heller vil dø en naturlig død enn å bli spist av en ulv, sa bonden til dansk TV 2.

Fyrte av tre skudd

Da bonden kom fram til sønnen sin, reagerte han på at ulven ikke så ut til engang å reagere på at sønnen satte i gang traktoren. Ulven var fortsatt på jordet da Mourits Troldtoft gjorde seg klar til å kjøre hjem igjen.

Annonse

– Den var på vei mot sønnen min igjen, og da følte jeg meg utrygg. Jeg satte inn et par patroner i rifla og tenkte at nå må dette ta slutt, forklarte bonden.

Tre skudd seinere lå ulven død på marked.

Konflikt med miljøbevegelsen

Ulven er fredet i Danmark og videoen førte til svært anstrengt stemning mellom miljøbevegelsen og deler av landbruket.

– Jeg følte jeg var i en situasjon hvor jeg ikke kunne forutsi konsekvensene og at dette kunne gå utover både meg og min familie. Dette, kombinert med det faktum at vi rett og slett ikke kunne jage den vekk, noe som bildedokumentasjonen viser, førte til at jeg tenkte at nok er nok, sier Troldtoft til TV2.

– Det kan godt være at den ikke hadde spist meg, men det kan godt hende at den hadde gjort det også. Den usikkerheten er ikke morsom å leve med, sier bonden.

Mener ulven er hybrid

Ulvedrapet var en av Danmarks mest omtalte kriminalsaker i fjor. Bonden som skjøt ble dømt i byretten, men har anket. I den kommende ankesaken vil mannen i følge landbrugsavisen også argumentere med at ulven etter hans oppfattelse er en hybrid av en ulv og en hund og at den derfor ikke vil være beskyttet av EU's habitatdirektiv.

Mannen ble i byretten dømt til 40 dagers betinget fengsel for ulvedrapet.

Neste artikkel

Bekymret for dyrevelferden