Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Dette gjødselanlegget krever ikke omrøring

Melkeprodusent Inga Marie Trøstaker har installert Norges første Smart gjødselanlegg fra Fjøssystemer i gjødselkjeller sin. Nå slipper hun både propellomrøring og frykten for farlige gasser.

Med det nye gjødselanlegget trenger ikke Inga Marie Trøstaker bekymre seg for verken omrøring av kjelleren eller farlige gasser. Foto: Fjøssystemer

Tidligere har melkeprodusent Inga Marie Trøstaker på Fåvang i Gudbrandsdalen måttet røre opp møkkakjelleren med møkkrører og traktor før møkka kunne spres på jordene, men da hun skulle bygge på fjøset, installerte hun en ny type gjødselanlegg i gjødselkjelleren under den nye delen.

Anlegget tilfører luft til gjødsla via plastrør og dyser montert på gulvet i gjødselkjelleren. Luftboblene gjør at gjødselen blir rørt opp og det blir satt i gang en komposteringsprosess i gjødsla.

Anlegget tilfører luft til gjødsla via plastrør og dyser montert på gulvet i kjelleren. Foto: Fjøssystemer.

Slipper omrøring

I følge Fjøssystemer gjør dette at møkka til enhver tid er 100 prosent omrørt og homogen, slik at propellomrøring to til fire ganger i året er unødvendig.

Fordi møkka er homogen blir i tillegg en større del av næringsstoffene tilgjengelig for plantene, samt at opptaket av næringsstoffer i plantene går raskere på grunn av mindre klebing av gjødsel på bladverket.

Les også: Starter gjødselbørs i Trøndelag

Lett å spre

Annonse

Etter ett års drift er Trøstaker svært fornøyd med det nye anlegget.

– Det var veldig enkelt å kjøre ut møkka i år. De som kjørte den ut med slangespreder skrøt veldig. Det var fin og bløt møkk og enkel å ha ut på jordene. Det var ikke behov for å røre opp møkka i det hele tatt, og det er også veldig positivt at hele kjelleren har lik konsistens, oppsummerer Trøstaker.

Kan ettermonteres

Etter at Mattilsynet igjen åpnet for å bygge med åpen forbindelse mellom husdyrrom og gjødselkjeller, stilte de samtidig krav om at det skulle tas forholdsregler mot gassproblemene. Dette systemet oppfyller dette kravet.

– Ja, med dette systemet er både problemene med opprøring av kjellere og farlige gasser en saga blott, sier Andre Stenumgård i Fjøssystemer. Han forteller at systemet kan brukes i alle gjødselkjellere.

– Det vil ikke alltid være like lett å ettermontere, men om man får tømt kjelleren ordentlig er det ikke noe problem, sier Stenumgård.

Les også: Tysk, fleksibel mikser utfordrer møkkmarkedet

Les også: App beregner verdien av husdyrgjødsla

Neste artikkel

Forlenger tollfritaket på grovfôr