Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

DNA-kartlegging og embryo skal gi en mer klimavennlig ku

Danske forskere vil redusere metanutslippet 5 prosent for hver generasjon.

Målet i det nye forskningsprosjektet er å avle på de kyrne som raper og fiser minst metan. Det gjøres ved å kartlegge genene, ved å kartlegge genene til egg som er befruktet i et reagensglass, og velge å bruke embryo som bærer de rette arvelige egenskapene, skriver Politiken.

Arveegenskapene som skårer høyt hos forskerne er lav utledning av metan, høy melkeytelse og god jurhelse. I tillegg vil forskerne avle vekk horn.

Natt til den 9. september ble den første reagensrørbefruktede oksekalven i prosjektet født hos Tirsvad Holstein, mellom Silkeborg og Vejle på Jylland. Navnet hans er EliteOvaOne. EliteOva kan fritt oversettes til «det beste egget».

Får å finne ut hvilken dna-profil forskerne ønsker har Viking Genetics kartlagt mengden metan i utåndingslufta hos tusenvis av kyr ved bruk av en spesiell gassmåler. Samtidig har de brukt blodprøver for å kartlegge de enkelte kyrne sine dna-profiler.

Annonse

– På den måten har vi lykkes med å finne et dna-fingeravtrykk som er spesielt hos de kyrne som har et lavere utslipp av metan når de raper og fiser. Det kan vi så bruke når vi jakter det perfekte egget å befrukte i reagensglass, sier Søren Ernst Madsen, som er veterinær i Trans Embryo Genetis i Brædstrup.

Kristian Skrettingland samarbeider Tirsvad Holstein om avl på sin holsteinbesetning. Foto: Camilla Mellemstrand

Neste steg er å høste sæd fra EliteOvaOne så snart den blir kjønnsmoden, og pare den med en egg fra en kvige som er avlet fram og kartlagt på den samme måten.

Hvis prosjektet lykkes håper forskerne å avle fram nye generasjoner av kyr som belaster klimaet mindre enn kyr gjør i dag. Målet er å redusere metanutslippet med 5 prosent for hver generasjon, noe som vil redusere de årlige metangassutslippene i Danmark med rundt 90 000 tonn.

– Det høres kanskje ikke så mye ut, men det tilsvarer en reduksjon på 60 000 bensindrevne familiebiler over en 10-årsperiode, forklarer Poul Hyttel, som er professor ved Københavns Universitet.

Neste artikkel

Nå har 200 bønder miljøvennlig gårdstank