Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Eggforbruket gikk opp

Men overskuddet er fortsatt på 1700 tonn.

Prognosene tilsier at det fortsatt vil ligge 1700 tonn egg på lager når 2019 går mot slutten. Foto: Nortura/Øyvind Haug.

Statistisk Sentralbyrå(SSB) kan fortelle at foreløpige tall viser at det i 2018 ble produsert 70 700 tonn egg i Norge, noe som tilsvarer 13,3 kilo egg per nordmann.

– Den gjennomsnittlige vekten på egg er 63 gram. Dermed blir det i snitt 211 egg per nordmann i året, sier Anne Ingun Løvberget i seksjon for eiendom-, areal- og primærnæringsstatistikk i SSB.

2016-tallene viste at vi spiste 207 egg hver, det går med andre ord stadig mer egg. Med dette følger det også at vi har fått flere produsenter med verpehøner.

Annonse

– Nesten 4,5 millioner høner produserte eggene våre i fjor, fordelt på 2 200 jordbruksbedrifter. Antallet har økt årlig siden 2011, forteller Løvberget.

Men selv om vi spiser et par egg mer i året er overproduksjonen fortsatt betydelig. Prognosene viser et overskudd i 2019 på 1700 tonn egg. Totalmarked forteller at Omsetningsrådet har godkjent førtidsslakting av verpehøns tilsvarende 1 000 tonn egg i 2019. Det er primært egg fra miljøinnredning som skal tas ut. Det vil bidra til å redusere overskuddet.

– Det store overskuddet av egg viser helt klart at det ikke finnes rom for nyetablering innenfor eggsektoren. I tillegg ser vi at etterspørselen etter egg fra miljøinnredning er lav. Det vil om kort tid ikke være særlig rom for egg fra miljøinnredning, sier Ole Nikolai Skulberg i Totalmarked.

Neste artikkel

Nortura: Omlegging fra burhøns må skje raskere