Statistisk Sentralbyrå(SSB) kan fortelle at foreløpige tall viser at det i 2018 ble produsert 70 700 tonn egg i Norge, noe som tilsvarer 13,3 kilo egg per nordmann.
– Den gjennomsnittlige vekten på egg er 63 gram. Dermed blir det i snitt 211 egg per nordmann i året, sier Anne Ingun Løvberget i seksjon for eiendom-, areal- og primærnæringsstatistikk i SSB.
2016-tallene viste at vi spiste 207 egg hver, det går med andre ord stadig mer egg. Med dette følger det også at vi har fått flere produsenter med verpehøner.
– Nesten 4,5 millioner høner produserte eggene våre i fjor, fordelt på 2 200 jordbruksbedrifter. Antallet har økt årlig siden 2011, forteller Løvberget.
Men selv om vi spiser et par egg mer i året er overproduksjonen fortsatt betydelig. Prognosene viser et overskudd i 2019 på 1700 tonn egg. Totalmarked forteller at Omsetningsrådet har godkjent førtidsslakting av verpehøns tilsvarende 1 000 tonn egg i 2019. Det er primært egg fra miljøinnredning som skal tas ut. Det vil bidra til å redusere overskuddet.
– Det store overskuddet av egg viser helt klart at det ikke finnes rom for nyetablering innenfor eggsektoren. I tillegg ser vi at etterspørselen etter egg fra miljøinnredning er lav. Det vil om kort tid ikke være særlig rom for egg fra miljøinnredning, sier Ole Nikolai Skulberg i Totalmarked.