Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Birkeland sikter på 30 avvente per årspurke på ren landsvin mordyr.  Foto: Øystein Heggdal
Birkeland sikter på 30 avvente per årspurke på ren landsvin mordyr. Foto: Øystein Heggdal

En million mer på bunnlinja

Nesten dobling av dekningsbidraget i smågrisproduksjon

– Vi har sett at det er veldig mye marginer å hente ut for de som er dyktige i smågrisproduksjon. I mye større grad enn i noen annen produksjon i landbruket egentlig, sier Haldor Skare jobber i Tveit Regnskap.

Vi sitter på kontoret til Oddlaug og Osmund Birkeland i enden av et smågrisfjøs på litt over to dekar i Vindafjord kommune i Rogaland. Hver sjuende uke er 67-68 brunstige purker som skal bedekkes, slik at de 115 dager senere har 60 purker til grising.

 Oddlaug og Osmund Birkeland driver smågrisproduksjon i Vindafjord kommune i Rogaland. Foto: Øystein Heggdal
Oddlaug og Osmund Birkeland driver smågrisproduksjon i Vindafjord kommune i Rogaland. Foto: Øystein Heggdal

Fjøset ble bygd i 2009 og da budsjetterte med et dekningsbidrag på 12 000 kroner per årspurke og ei rente på sju prosent. Nå er renta halvert og dekningsbidraget på 19 000 kroner.

– 12 000 kroner per årspurke var høyt den gangen vi planla fjøset. Når en ganger opp differansen på 7000 kroner per årspurke med nesten 200 årspurker blir det godt over en million kroner mer på bunnlinja, sier Skare.

LES MER: God økonomi i omlegging til SPF

Annonse

– Jeg husker vi gikk rundt og tenkte mye det året for det er jo så store tall det er snakk om. Det er ikke bare å bygge fjøs for 14 til 15 millioner kroner og så etter noen år bestemme seg for å skifte jobb. Jeg kom fram til at jeg bare måtte følge magefølelsen; dette var rett, mener Oddlaug.

Siden de startet med smågris har de gjort en del endringer i drifta; gått fra dobbel til enkel sjuukers puljedrift, begynt med egenrekruttering, endret fôr-resepten og satt byttet drikkenipler slik at purkene drikker mer. Nå sikter de på 30 avvente per årspurke med ren landsvin som mordyr.

Landsvin purker til bedekking.  Foto: Øystein Heggdal
Landsvin purker til bedekking. Foto: Øystein Heggdal

– Det er jo dette som gjør det spennende å drive med gård og da. Jeg er ikke oppvokst på gård og hører jo andre som nesten ikke aner hva det er ektemannen driver med der ute i fjøset. Gårdsdrift er så spennende som en gjør det til selv, en må bare sette seg mål og sette seg inn i stoffet, mener Oddlaug.

Hele reportasjen om smågrisprodusentene i Vindafjord kan du lese i Norsk Landbruk nummer 18. Hvis du ikke abonnerer på Norsk Landbruk i dag kan du kjøpe abonnement her.

Neste artikkel

Rekordhøy produksjon av svinekjøtt