Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

EU truer norsk biehelse

Fortvilende og fryktelig alvorlig, sier Norges Birøkterlag.

Norsk bihelse er i verdenstoppen. Næringa frykter helsetilstanden står i fare hvis utenlandske birøktere kan sende sine bier på lyngtrekk her. Foto: Dag Idar Jøssang.
Norsk bihelse er i verdenstoppen. Næringa frykter helsetilstanden står i fare hvis utenlandske birøktere kan sende sine bier på lyngtrekk her. Foto: Dag Idar Jøssang.

Nye regler for dyrehelse i EU og EØS, som trer i kraft fra 2021, vil blant annet innebære at det skal være mulig å vandre med bier uten at enkeltland kan stoppe flyttinger over store områder.

I praksis betyr det at utenlandske birøktere kan komme til Norge med lastebillass med utenlandske bifolk som skal på lyngtrekk, skriver Birøkteren.

Frykter for dyrehelsa

Norges Birøkterlag er svært bekymret for situasjonen og frykter at helsa til de norske biene vil bli truet.

– Lite import av livdyr er kanskje den viktigste årsaken til at vi er i verdenstoppen på helse. Norske myndigheter gjennomfører isolering av husdyrene som skal inn og bruker millioner av kroner både på overvåking og bekjempelse. Nå kan store deler av dette arbeidet bli verdiløst, fordi EU er steinharde i sine krav og fordi Norge som EØS-land må følge de samme reglene, skriver Norges Birøkterlag i sitt magasin.

Annonse

Ønsker tilpasninger

Næringa prøver å få tilpasninger i lovteksten, men fagdirektør i Mattilsynet, Kristina Landsverk er langt fra overbevist om at dette arbeidet vil føre fram, fordi frihandel og åpne grenser er et høyt prioritert mål i EU.

Frir til grunneierne

Hvis næringa ikke får gjennomslag for endringer i teksten, må birøkterne sette sin lit til grunneierne. Utplassering av bikuber krever grunneiers tillatelse, så utenlandske honningprodusenter får ikke plassert kubene sine uten avtale med grunneier.

– Vi må fortelle samtlige norske bønder at her må vi stå skulder ved skulder og ikke tillate noen som helst av de utelandske birøkterne å få landingstillatelse, skriver Norges Birøkterlag.

Neste artikkel

Bier resistente mot varroamidd