Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Eventyret som nesten gikk galt

Suksessoksen Jovial var nær ved å bli slaktet den den var kalv.

Jovial av Utgårdstrøen er resultat av avlsarbeidet til Bjørn Aasen på Tynset. Foto: Marit Glærum
Jovial av Utgårdstrøen er resultat av avlsarbeidet til Bjørn Aasen på Tynset. Foto: Marit Glærum

I Frankrike blir det født en million limousinkalver hvert år. En av disse oksekalvene er sønn av den homozygot kolla oksen Jovial av Utgårdstrøen. Den ennå navnløse oksekalven er en av ti okser franskmennene vil teste på gårdsnivå.

Bortsett fra en okse med engelske gener, som var til test uten å bli til noe, for 20 år siden, er Jovial-sønnen den første oksen med utenlandsk far som har sluppet gjennom nåløyet i fransk limousinavl.

Men eventyret om Jovial av Utgårdstrøen var nær ved å aldri bli et eventyr. En skade gjorde at den kunne ha endt som nødslakt da den var to-tre uker gammel.

De som følger med på avlsarbeidet til limousin kjenner godt til navnet Utgårdstrøen. Foto: Marit Glærum
De som følger med på avlsarbeidet til limousin kjenner godt til navnet Utgårdstrøen. Foto: Marit Glærum

I mars fikk Remixa P sin sjette kalv. Kalvinga gikk helt problemfritt, akkurat som da hun var kvige og fikk sin første kalv seks år tidligere, den 31. mars 2014.

– Jovial hadde en grei fødsel og en fin fødselsvekt, forteller oppdretter Bjørn Aasen på gården Utgårdstrøen på Tynset.

Det var en kalv han gledet seg til. Remixa P var kolla, av god slekt og inseminert med sæd fra den lovende oksen, Gubben av Hvam. Men bare etter noen få dager var uhellet ute. Jovial ble tråkket på og skadet innerklauven på den ene framfoten, og måtte ha veterinærbehandling.

– Vi vurderte om den måtte slaktes, men foten ble bandasjert for at vi skulle gi den en sjanse. Det tok litt tid, men etter to-tre uker var den helt i orden igjen og begynte å vokse godt. Den hadde en fin 200-dagersvekt, forteller tynsetingen.

På den tida var ikke Jovial sine kolla egenskaper i fokus, men det ble tatt hårprøver og sendt til testing. Aasen husker godt da han fikk tilbakemelding om at Staur-kandidaten var homozygot kolla.

Annonse

– Det var en artig telefon å få fra Kristian Hovde. Jovial gjorde det jo bra på Staur også og ble nummer to i uttaket. Det var den første oksen jeg hadde på auksjonen, og det ble 170 000 kroner og ny, norsk rekord, forteller han med et smil.

I år ble det solgt tre okser fra Utgårdstrøen på Tynset på okseauksjonen
I år ble det solgt tre okser fra Utgårdstrøen på Tynset på okseauksjonen

Senere har han også testet mora, Remixa P, og funnet ut at hun også er homozygot kolla. Årets kalv har hun fått med Full French-oksen Gagneur MN.

– Jeg leter etter en okse med gode egenskaper til dyr som har en svakhet på den egenskapen. Jeg bruker både norsk og utenlandsk semin og inseminerer alle. På mine 80 mordyr bruker jeg halvt om halvt med kolla og Full French. Oftest kolla okser på kolla kyr, men noen ganger bruker jeg også Full French på noen av de kolla kyrne. Full French er sterke på finlemma beinbygning, har lite fett og kjøttfulle slakt. Det er gode egenskaper som forsterker kolla-avlen, sier Bjørn Aasen, men understreker samtidig at vi har behov for både kolla- og Full French-limousin.

– Man klusser ikke til en Full French limousin som er foredlet over mange århundrer, men det er lov å kjøre et parallelt løp på kolla limousin i tillegg.

I Norsk Landbruk nummer 8, som kommer i postkassen til våre abonnenter denne uka, tar vi for oss arbeidet som ligger bak den norske avlssuksessen. I tillegg til intervjuet med Bjørn Aasen, får du lese mer om hvordan testingen i Frankrike foregår og lederen i avlsutvalget for limousin, Kristian Hovde, forteller om avlsarbeidet.

Reidar Vestad Jr. forteller om sine erfaringer med å bruke Jovial i avlen, og vi presenterer stamtreet til suksessoksen, som blant annet går tilbake til ei NRF-ku fra Gaupen i Hedmark. I det samme nummeret kan du også lese et lengre intervju med sjefen i Tyr, Oddbjørn Flataker.

Abonnerer du ikke på Norsk Landbruk? Da kan du bestille abonnement her.

Neste artikkel

Fikk nei til avlsmillion