Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Fare for varmestress og forgiftninger

Å kombinere måltidet med et avkjølende bad står nok på noen dyrs ønskeliste denne sommeren. Foto: Illustrasjonsfoto: Mostphotos.
Å kombinere måltidet med et avkjølende bad står nok på noen dyrs ønskeliste denne sommeren. Foto: Illustrasjonsfoto: Mostphotos.

Det er ikke bare vekstene på åkeren som rammes direkte av den varme sommeren.

- Særlig høytytende kyr, samt sinkyr i de siste drektighetsukene, blir påvirket av varmen ved at de blir slappe, får redusert fôropptak, fall i ytelsen og svekket motstandskraft, skriver Dag Lindheim, leder for beredskap i Tines avdeling for melkekvalitet og service, på medlemssidene til Tine.

Med økt liggetid, høy temperatur og fuktighet i liggebåsene er risikoen større for blant annet jurbetennelse.

Annonse

- For å unngå varmestress bør du begynne med å sjekke vannforsyningen og liggebåsene. Det er viktig at de har tilgang til rikelig friskt vann uten å måtte bevege seg over lang avstand, og behovet er størst rett etter melking. Rikelig med strø i liggebåsene tar unna økt svetteproduksjon. Delt fôring, med utfôring etter klokken 21 og før klokken 6 kan forebygge redusert fôropptak. Ventilasjonen skal kunne yte tilstrekkelig også når det er vindstille. Tilgang til en kald dusj er ofte kjærkomment for kua, skriver Lindheim.

Dyr på beite skal ha mulighet for skygge for å komme seg unna solsteken. Men sola er ikke den eneste faren som lurer i utmarka. Animalia advarer mot giftige planter som rome, selsnepe og landøyda.

- I tørkesommere har dyra lite tilgang på gras og kan dermed gå over på andre beiteplanter. Rome vokser på fuktige lyngheier og på gras- og sigemyrer, men ikke på myrer med stillestående vann. Selsnepe vokser også på fuktige plasser. Dyra oppsøker gjerne slike områder fordi maten finnes her når det er tørt i de vanlig brukte beiteområdene, skriver de.

Neste artikkel

Sikrer friske planter til norske bærdyrkere