Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Felleskjøpet åpner nytt forsøksfjøs

2000 kvadrat stort, to melkeroboter og individuell registrering av fôropptak er på plass i Felleskjøpets nye forsøksfjøs, Formelfjøset.

I det nye forsøksfjøset Formelfjøset, skal Felleskjøpet teste nye råvarer, produkter og fôringskonsepter. Foto: Produsenten

Torsdag 28. mars er det offisiell åpning av Felleskjøpets nye stolthet, Formelfjøset.

Da åpner de fjøsdøra for samarbeidspartnere og andre nysgjerrige, for aller siste gang. Det er nemlig slik at når dyra er på plass, og forsøkene er i gang, blir fjøset stengt for besøkende.

Det er for å beskytte forsøkene og for å redusere risikoen for smittsomme sykdommer i besetningen, sier Rune Lostuen, produktsjef drøvtygger i Felleskjøpet Agri.

Lang og stolt historie

Det nye forsøksfjøset er 2000 m2. Investeringen er gjort av Felleskjøpet Agri, i samarbeid med gårdeier Felleskjøpet Rogaland Agder. Det er Felleskjøpet fôrutvikling som skal planlegge og gjennomføre forsøkene.

Forsøksfjøset på Klepp i Rogaland har en lang historie. De første forsøkene på fôr til svin startet allerede på 70-tallet, og i 1992 var de første melkeku-forsøkene i gang.

– Nå var det gamle båsfjøset utdatert og det var behov for mer moderne fasiliteter, sier Lostuen.

Når dyrene kommer inn i fjøset, blir det stengt for besøkende. Dette er både for å beskytte dyra mot smitte og for å beskytte forsøkene. Foto: produsenten.

High-tech fjøs

Annonse

Formelfjøset vil være av de mest moderne forsøksfjøsene til melkeku i Europa, ifølge Felleskjøpet selv. Foruten to melkeroboter, og omtrent 65 melkekyr, er det fôringskassene på fôrbrettet som skal spille hovedrolle i forsøkene. Rune Lostuen forklarer.

– Kyrne går med id-brikker. Og når kua går inn i fôringsboksen vil veieceller registrere mengde, slik at vi vet nøyaktig hvor mye hun spiser. Da er det lettere for oss å gjøre beregninger på fôreffektivitet.

Kyrne blir også holdvurdert hver eneste dag.

Full kontroll på egne forsøk

I det nye Formelfjøset kan forskerne teste nye råvarer, produkter og fôringskonsepter under relevante norske forhold. De har også mulighet til å kjøre flere forsøk parallelt.

– Det vil være mulighet for tradisjonell fôring med grovfôr og kraftfôr separat, eller fôring med ulike fullfôrkonsepter. Det vil være mulig å benytte inntil 6 ulike kraftfôrtyper enten i mjølkerobot, kraftfôrstasjoner, i fôrkrybbene eller i fullfôrløsninger, forteller Lostuen.

For Felleskjøpet er dette en viktig investering.

– Nå får vi fasiliteter som vi rår over selv. Flere har spurt oss om hvorfor vi ikke kjøper oss inn hos NMBU på Ås, men det koster mye og vi har ikke full kontroll på alt. Det har vi i det nye Formelfjøset, sier Lostuen.

Neste artikkel

Sølvi og Børje giftet seg i fjøset