Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Felleskjøpet henter rundballeplasten gratis

Etter et vellykket prøveprosjekt vil Felleskjøpet nå hente landbruksplast på gårder i nesten hele landet.

GRATIS: Så lenge den er rein og komprimert, henter Felleskjøpet plasten gratis, samtidig som de leverer andre varer på gården. Arkivfoto: Norsk Landbruk
GRATIS: Så lenge den er rein og komprimert, henter Felleskjøpet plasten gratis, samtidig som de leverer andre varer på gården. Arkivfoto: Norsk Landbruk

Ett år med en pilotordning for innsamling av rundballeplast i Østerdalen, Trøndelag og Helgeland, har ført til at Felleskjøpet nå utvider ordninga til å gjelde i omtrent hele landet, melder NTB. Unntaket er Rogaland og Agder, der Felleskjøpet Agri ikke holder til.

FELLESKJØPET VIL SAMLE INN og ta med seg plasten når de likevel er på gården for å levere fôr eller andre innsatsmidler, og ordninga dekkes økonomisk av avgiftsordninga som gjelder ved kjøp av produktet. Det eneste kravet Felleskjøpet stiller, er at plasten er rein og komprimert.

– Komprimert plast tar mindre plass, og bønder som har lang vei til nærmeste mottak, slipper å betale 5 000–10 000 kroner i året for frakt av løs plast, sier leder for bærekraft i Felleskjøpet Agri, André Monsrud, til NTB.

Annonse

I FØRSTE OMGANG har Felleskjøpet satt som mål at de skal klare å hente 2 000 tonn rundballeplast fra gårdene, i løpet av året. Den innsamlede plasten skal resirkuleres til nye produkter, som for eksempel handleposer som benyttes i Felleskjøpet-butikkene. Brukt rundballeplast skal også gjenvinnes til ny rundballeplast, slik at plast laget av 30 prosent resirkulert materiale, vil være å få kjøpt til årets grasslått.

– Den resirkulerte plasten TrioWrap Loop er utviklet på samme måte som vanlig rundballeplast, og den er testet grundig i praktisk bruk, for å sikre at den klarer de kravene som stilles til en premium strekkfilm, poengterer Monsrud til NTB.

Neste artikkel

Leier ut maskiner