Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Felleskjøpet varsler dyrere kraftfôr

Den svake krona kan bli dyr for bonden. Felleskjøpet sier det kan koste landbruket flere hundre millioner i andre halvår.

Knut Røflo i FK Fôrutvikling er ikke bekymret for tilgangen på proteinråvarer, men den svake krona gjør det dyrere. Arkivfoto: Norsk Landbruk
Knut Røflo i FK Fôrutvikling er ikke bekymret for tilgangen på proteinråvarer, men den svake krona gjør det dyrere. Arkivfoto: Norsk Landbruk

– Det vi med stor sikkerhet kan si er at krona er svekka, og det er god grunn til å tro at svekkelsen vil vare ved. Det vil få en priseffekt relativt umiddelbart, og definitivt i andre halvår, sier Knut Røflo, adm. dir. i Felleskjøpet Fôrutvikling.

Hvor mye penger det er snakk om er usikkert.

Les også: FK Agri legger ned kraftfôr-produksjonen i Florø

– Den store usikkerheten er knyttet til valuta, det vil helt sikkert bety økte kostnader på kraftfôr i andre halvår. Gjør vi det litt enkelt, handles det importfaktorer til norsk kraftfôr for cirka to milliarder. Det betyr at om euroen og dollaren kostet ti før og tolv nå, så blir det 400 millioner kroner i året, sier Røflo.

Rundt åtte milliarder per år

Røflo sier det totalt brukes omtrent åtte milliarder på kraftfôr per året i Norge. Om økningen blir på 200 millioner i annet halvår, er det en økning på om lag 5 prosent i det halvåret.

Annonse

Røflo mener tilgangen på importerte råvarer til kraftfôret ikke vil forsvinne

– Det vi ser, og tror, er at den fysiske vareflyten vil stort sett fungere. Samtidig må bransjen være forberedt på at ikke alt nødvendigvis går som normalt, men handelen vil ikke stoppe opp, sier FK-sjefen.

Knut Røflo er administrerende direktør i Felleskjøpet fôrutvikling. Foto: Felleskjøpet
Knut Røflo er administrerende direktør i Felleskjøpet fôrutvikling. Foto: Felleskjøpet

Følger nøye med på råvaretilgangen

All import blir dyrere som følge av endra valutakurser. I tillegg det relativt store prisendringer på både proteinråvarer og vitaminer, mineraler og aminosyrer. Røflo sier mye av dette kommer fra Kina og skipes til Europa i container. Dette er en logistikk-kjede som i utgangspunktet er komplisert, og som ikke er mindre komplisert nå.

– Felleskjøpene har som regel litt buffer. Vi følger veldig godt med i markedet, så dette kommer til å gå bra, sier han.

– Hvis det er lite volum, og viktige ingredienser. Er det ikke lurt å kjøpe inn for en lengre periode?

– Jo, og det tas grep for å sikre råvaretilgangen best mulig. Det er det mange som gjør nå, og sikkerhet må derfor balansere opp mot kostnader. Prisen går opp når mange ønsker å kjøpe samtidig, og typisk vil prisen gå veldig opp på kortsiktige leveranser, svarer Knut Røflo.

Neste artikkel

Ny kraftfôrmiks for bønder som manglar grovfôr