Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Findmy-bjeller på søramerikanske dyr

–  Vi har fått en del telefoner fra utlandet, men tidligere har vi ikke hatt kapasitet til å følge det opp. Nå har vi for alvor tenkt å satse, sier gründerne Marit Mjøen Solem og Arnstein Solem hos Findmy på Kvikne. Foto: Findmy.
– Vi har fått en del telefoner fra utlandet, men tidligere har vi ikke hatt kapasitet til å følge det opp. Nå har vi for alvor tenkt å satse, sier gründerne Marit Mjøen Solem og Arnstein Solem hos Findmy på Kvikne. Foto: Findmy.

– Vi har allerede noen kundeforhold i Brasil, så vi har en viss kjennskap til det søramerikanske markedet. Nå ønsker vi å lære mer om Chile. Vi vet at de har mye lama og storfe og vil vite hvilke utfordringer de har her, sånn at vi kan velge riktig innfallsvinkel til markedet, forteller Marit Mjøen Solem til NTB.

Hun er en av eierne i firmaet Findmy AS som til daglig holder til på Kvikne. I forrige uke fulgte Mjøen Solem Kongen og Dronninga på statsbesøket til Chile. Mjøen Solem var en del av den norske næringslivsdelegasjonen.

Annonse

Cirka 30 000 sauebjeller fra Findmy er i aktiv bruk i dag. Men teknologien er også utviklet til å kunne brukes på mer enn sau. Bjellene kan enkelt tilpasses blant annet rein og kamel, og teknologien brukes også til sporing av mennesker, båter og store driftsmaskiner.

– I Brasil ser vi at bøndene for eksempel må kunne dokumentere at dyra deres ikke har beita av regnskogen. Da kan de bruke teknologien vår. I tillegg har de utfordringer med sykdom. I tilfeller der de før måtte slakte alle dyra når noen ble syke, kan de nå slippe å ta ut alle dyra ved å dokumentere at det ikke har vært kontakt mellom dem og andre friske dyr, seier Mjøen Solem til NTB.

Her sitter Findmy-bjella på en norsk sau i Norge, men kanskje blir den å se på chilenske lamaer i framtida. Foto: Arnstein Solem/Findmy.
Her sitter Findmy-bjella på en norsk sau i Norge, men kanskje blir den å se på chilenske lamaer i framtida. Foto: Arnstein Solem/Findmy.

Neste artikkel

Et helt halvt år med driftsstans