Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Flyr avlsgriser til Kina

Kinesisk svineindustri hamstrer avlsdyr

Kinas etterspørsel etter avlsdyr for å bygge opp sin svineproduksjon blir beskrevet som umettelig.
Kinas etterspørsel etter avlsdyr for å bygge opp sin svineproduksjon blir beskrevet som umettelig.

– Vi kunne ha produsert så mange avlsdyr som vi vil, det er ingen grenser for etterspørselen, sier Jeroen van de Camp fra den franske svineavlsorganisasjonen Hypor.

Nettstedet Pig Progress kaller tida vi er inne i for “The golden age for breeding organisations”. Årsaken er at Kina i fjor mistet minst 40 prosent av avlsgrisene sine i verdens største utbrudd av Afrikansk Svinepest. Men kinesernes apetitt for svinekjøtt har ikke tenkt seg noe sted og nå hamstrer kinesisk svineindustri avlsdyr verden over.

Etterspørselen etter avlsdyr blir beskrevet som umettelig, og det anslås av folk på innsiden av industrien at 10 millioner renrasa F1-purker trengs for å få produksjonen opp og gå igjen.

Akkurat nå er det franske avlsgriser som i størst antall har blitt sendt til Kina, der den franske avlsorganisasjonen Axiom allerede har sendt fire fly med totalt 3600 griser enda et fly skal sendes i mai. Topigs Norsvin er også på ballen og har sendt 500 råner fra en besetning i Frankrike til sine partnere i Kina.

Et annet fransk selskap, Nuclèus, har sendt 1000 avlsdyr til Kina, og mer hadde vært på vei om ikke utbruddet av Covid-19 hadde satt flyene på bakken.

Annonse

– Jeg forventer at etterspørselen fra Kina kommer til å øke neste halvår og at vi når en topp i 2021, sier Jim Schirmer i Choice Genetics til Pig Progress.

Flere avlsorganisasjoner og selskaper har bygd opp produksjonskapasiteten sin det siste året i forventning om at etterspørselen fra Kina skal øke. Blant annet har Hendrix Genetics økt sin årlige produksjonskapasitet i Frankrike og i USA med 10 000 renrasa dyr.

Nuclèus forventer å fly inn 6000 avlsdyr til Kina i år og Axiom forventer å fly inn mellom 1500 og 2000 avlsdyr for hver tredje måned. Noe av begrensningen ligger også på mottakersiden i Kina der kravet er at grisene skal gå 45 dager i karantene og garantert være fri for svinesykdommer som PRRS (Porcine Reproductive and Respiratory Syndrome).

I tillegg skal grisene ut i nye svinefjøs i Kina, der de ikke skal kunne smittes av Afrikansk Svinepest. For kineserne betyr det å lære seg biosikkerhet på vestlig vis i svinebesetningene sine.

– Det er mye ambisjoner og mye bekymringer rundt biosikkerhet i Kina. Det trengs flere folk med ekspertkunnskap for grundig implementering av biosikkerhet, sier Ernst van Orsouw fra avlsselskapet PIC.

I følge offisiell kinesisk statistikk var det 45 millioner avlspurker i landet før utbruddet av ASF i 2018. Minst 40 prosent av disse avlsdyrene døde som følge av ASF-utbruddet, noe som betyr at minst 23 millioner purker må erstattes. Til sammenlikning har hele EU 12 millioner purker.

Neste artikkel

Kina dobler importen av svinekjøtt