Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Fotråtefritt 2020

Etter 12 år med bekjempelse av fotråte på sau, var norske besetninger endelig fotråtefrie i fjor.

IKKE BRA: Den smertefulle, smittsomme sykdommen fotråte, reduserer produksjon og velferd i besetninga. Arkivfoto: Bondebladet
IKKE BRA: Den smertefulle, smittsomme sykdommen fotråte, reduserer produksjon og velferd i besetninga. Arkivfoto: Bondebladet

2020 er det første året det ikke blei oppdaget et eneste tilfelle av ondarta fotråte, etter bekjempelsen startet, skriver Veterinærinstituttet. Den smittsomme sykdommen blei påvist for første gang på 60 år i 2008, og prosjektet "Friske føtter", ledet av Animalia, blei satt i gang for å forsøke å få kontroll på sykdommen. Siden det første utbruddet har Animalia undersøkt 400 000 sauer på gårdene, og 900 000 på slakteriene, skriver Veterinærinstituttet. I 2014 tok Mattilsynet over ansvaret for videre bekjempelse og overvåking.

Ondarta fotråte er en infeksjonssykdom som setter seg i klauv og kauvspalte på småfe, og gir halte dyr, nedsatt dyrevelferd og redusert produksjon i besetningene som rammes. Sykdommen kan være så smertefull at dyra ikke klarer å gå på beina, og oppdages gjerne på grunn av halthet hos flere dyr. Selv om det finnes behandling som kan lindre symptomene og redusere smitten, kan enkeltdyr bli kronisk infisert. Det har derfor vært viktig å sikre gode smitteforebyggende tiltak, i tillegg til overvåing av sykdommen.

Selv om det gode arbeidet mot fotråte har gitt gode resultater, er det viktig å ikke senke skuldrene for tidlig, skriver Veterinærinstituttet.

– Vi har fremdeles restriksjoner på flytting av dyr i området som har hatt tilfeller tidligere, og minner om at alle må huske på fotbading av sauer, før flytting mellom besetninger. Som mange andre smittsomme sykdommer hos sau kan denne sykdommen ligge uoppdaget i lengre perioder, og tilsynelatende friske dyr kan spre smitte. Det er likevel svært positivt at vi ikke har funnet noen tilfeller i fjor eller så langt i år. Det gode samarbeidet med næringen bærer frukter, sier Anne Marie Jahr, seksjonssjef i Mattilsynet, i pressemeldinga.

Neste artikkel

Lykkes med utelivet