Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Går mot kjøttfestatus for tiroler-ku på melkebruk

Tiroler grauvieh kan få samme tilskudd som andre kjøttferaser.

Tiroler-kua kan få samme status som de andre kjøttferasene. Det betyr at kua kan brukes som ammeku på melkebruket, og få samme kjøttfetilskudd som de andre kjøttferasene. Foto: Liv Jorunn Denstadli Sagmo

Hvis alt går som planlagt i jordbruksforhandlingene, kan det bety en aldri så liten oppsving for rasen tiroler gråfe (tiroler grauvieh). Rasen, som i dag teller omlag 1000 mordyr totalt, kan nå få samme status som de andre kjøttferasene.

I dag er reglene slik at dersom du har tiroler-ku som ammeku, samtidig som du driver med melkeproduksjon ved siden av, så får du ikke det ekstra kjøttfetilskuddet for tiroler-kua. Dette utgjør i overkant av 3000 tillskuddskroner per ku per år.

– Ettersom reglene har vært slik, er det svært få som har satset på tiroler som ammeku i kombinasjon med melk. Det ville i så fall betydd tapte inntekter, sier leder Anders Aas i Norsk Tiroler Grauvieh Forening.

Leder Anders Aas i Norsk Tiroler Grauvieh Forening. Foto: Liv Jorunn Denstadli Sagmo

Redd for juks

At tiroler-kua melker for mye, har tidligere vært argumentet for at den ikke har utløst kjøttfetilskudd.

– Slik jeg har forstått det, har direktoratet og senere departementet ment at bonden har hatt mulighet til å jukse og hente ut både tilskudd for kjøttfe, og samtidig få betalt for melka, sier Aas,

Tallene fra kukontrollen viser imidlertid noe helt annet. I perioden 2012-2015 er det registrert kun 12 kyr med 305-dagers laktasjon, og en gjennomsnittlig avdrått på 3640 liter per år. Som ifølge Aas er lite melkemengde for ei melkeku, men bra for ei ammeku.

– 3640 liter i året er under halvparten av gjennomsnittlig melkemengden per årsku på landsbasis, og kan ikke regnes som ei vanlig melkeku. Du kan vel si at tiroler-kua har falt mellom to stoler, sier Aas.

Annonse
Tiroler-kua har en årlig laktasjon på 3640 liter. Ifølge Anders Aas er dette bra til å være en kjøttferase. Foto: Liv Jorunn Denstadli Sagmo

I samme bås

Nå ser det ut til at tiroler-kua blir satt i samme bås som andre kjøttferaser. Endringen i status er med i både jordbrukets krav og i statens tilbud. Dette har Aas og foreningen jobbet lenge med å få til.

– Det eneste som kan stoppe dette er et brudd i jordbruksforhandlingene, sier Aas.

Han håper nå på en oppsving for den grå kua. Selv holder han tiroler som ammeku på familiegården i Fetsund og vil ikke ha noen direkte effekt av endringen, men håper at det skal gi muligheter for andre.

– Dette har vært en viktig sak for oss i raseforeningen. Bonden skal kunne velge den rasen han ønsker, uten at han må tenke på tilskuddspenger, mener Aas.

Det er spesielt som trerasekryssning, med tiroler på mordyrsiden, at Aas mener at gråkua har sin styrke.

– Da får du en kalv som vokser fort, siden mora produserer godt med melk, samtidig som du har ei lita ku som egner seg godt til beiting og som krever lite fôr, sier Aas.

Gudmund og sønnen Anders Aas sverger til Tiroler Gråfé (Grauvieh). De har lenge jobbet for å få kjøttfestatus på tirolerku på melkebruket. Foto: Liv Jorunn Denstadli Sagmo

Neste artikkel

Lyst og luftig i nytt ammekufjøs