Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Gjør væren beredt

Paringa er hektisk for værene. Helsetjenesten for sau råder deg til å stelle pent med dem.

SAMMEN: Værene skal ha selskap, og de skal være i godt hold. Foto: Camilla Mellemstrand.
SAMMEN: Værene skal ha selskap, og de skal være i godt hold. Foto: Camilla Mellemstrand.

- Det er selvfølgelig spesielt viktig å sjekke værens "edlere deler", men generell god trivsel og helse er også viktig, både for paringsresultat og dyrevelferd, skriver Helsetjenesten på sin side Sauehelsenett.

Et godt utgangspunkt er å ha en vær som er frisk og i godt hold. Det er hardt arbeid å produsere avkom, og væren går gjerne noe ned i hold i løpet av paringa.

- De bør ha holdklasse tre og en halv til fire når paringa starter. Men de skal ikke være for feite fordi det kan påvirke temperaturen i testiklene og dermed sædkvaliteten, skriver de.

Sykdom kan også påvirke sædkvalitet- og produksjon. Derfor skal væren ha vært feberfri og frisk de siste åtte ukene før paringa tar til.

- Dyr som har eller har hatt hoste, diaré, vonde bein eller andre tegn på sykdom bør ikke brukes. Det er også viktig å kontrollere at tennene er i orden. Husk også å sjekke at væren ikke var født med innrullede øyelokk, unormal beinstilling eller andre arvelige skavanker som kanskje ikke er synlige lenger, poengterer Helsetjenesten.

Annonse

Beina er et viktig redskap når søyene skal pares, så klauvene bør sjekkes og beskjæres hvis det er nødvendig.

I tillegg til dette skal væren også oppstalles under riktige forhold. Det er noe å tenke på særlig hvis du har bare en vær.

- Sauer er flokkdyr og en vær skal ikke oppstalles alene i et eget rom eller hus. Har man kjøpt inn én enkelt vær bør den få selskap, også i perioden der man holder den i karantene atskilt fra resten av flokken, skriver de på Sauehelsenett.

Som andre sauer skal også hanndyrene ha god plass til å legge seg, reise seg og snu seg. Det må også tas hensyn til at voksne værer er litt tjukke i huet, og gjerne trenger litt bredere eteåpninger. God tilgang til drikkevann og godt grovfôr er en selvfølge.

- Paringssesongen er en travel tid for væren og for at resultatet skal bli bra må formen være på topp, skriver Helsetjenesten.

Vi ønsker lykke til med forberedelsene til lamminga i 2019!

HVILE: Det er hardt arbeid for væren å flørte med alle damene. Her er det en som tar en fortjent pause mellom slaga. Foto: Helle Cecilie Berger
HVILE: Det er hardt arbeid for væren å flørte med alle damene. Her er det en som tar en fortjent pause mellom slaga. Foto: Helle Cecilie Berger

Neste artikkel

Arla vil ha GMO-fritt fôr til alle danske kyr