Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Go’kalven-kurs for ammeku

Viderefører Tine's tilbud med kalven i sentrum.

Denne uttrykksfulle limousinkalven kan snart sende bonden sin på Go'kalven-kurs for ammekuprodusenter. Foto: Marit Glærum.
Denne uttrykksfulle limousinkalven kan snart sende bonden sin på Go'kalven-kurs for ammekuprodusenter. Foto: Marit Glærum.

Gjennom storfekjøttsatsinga i Hedmark har det i det siste blitt utløst midler til tiltak og prosjekter rundt oppdrett av kalv.

– Møteserien «Kalven – fremtidens inntektskilde» i fjor var et lavterskeltilbud uten deltakeravgift, arrangert lokalt, og ikke for langvarig. Kurset skulle motivere bøndene til å ha mer fokus på kalven, forteller Vegard Urset, som koordinerer storfekjøttsatsinga hos Fylkesmannen i Hedmark.

ØKT KALVEFOKUS

I etterkant meldte mange interesse for å fordype seg i temaet, eksempelvis med deltakelse på Go'kalven-kurset til Tine.

– Vi fikk også tilbakemeldinger om at det burde etableres en ammekuvariant av Go'kalven, sier Urset.

En frisk kalv i god vekst er avgjørende for å lykkes både i melke- og kjøttproduksjonen. Go’kalven-kursene til Tine setter kalven i sentrum og har temaer som fôring, helse, oppstalling og miljø. Urset tror det er viktig å ha et eget opplegg for ammekuproduksjonen.

– Både fordi det er en del forskjeller på disse to produksjonene når det gjelder tida før og etter kalving, og også rett og slett for å få økt fokus på kalven i denne produksjonen, sier han.

Les også: VIDEO: Denne kan redde nattesøvnen i kalvingssesongen.

TESTER I VINTER

Annonse

En ammukuversjon av Go'kalven er derfor i produksjon og skal prøves ut kommende vinter.

– Kurstilbudet skal gjennom storfekjøttsatsingene i Hedmark, Akershus og Oslo testes ut i inntil fem pilotgrupper, sier han.

Erfaringene fra gjennomføringa skal brukes til å etablere et kurstilbud som skal tilbys permanent for hele landet.

LES OGSÅ: Lavere sjukdomsforekomst hos ammeku.

LES OGSÅ: Redusert kalvedødelighet.

Neste artikkel

Kalver på Alver