Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Han er norgesmester i melkeytelse

Lasse Asbjørn Tvedt i Vindafjord har ytelse på 11 960 kilo EKM

Tidligere satsa Lasse Asbjørn Tvedt på NRF og SRB, men nå har han begynt å krysse inn Holstein. Planen er å holde seg til halvkrysninger mellom SRB og Holstein. Foto: Bondebladet
Tidligere satsa Lasse Asbjørn Tvedt på NRF og SRB, men nå har han begynt å krysse inn Holstein. Planen er å holde seg til halvkrysninger mellom SRB og Holstein. Foto: Bondebladet

Buskaps oversikt over besetningene med høyest melkeytelse i 2014 viser at 16 norske melkeprodusenter hadde en gjennomsnittsytelse på over 11 000 kilo EKM i fjor.

Helt på toppen troner Lasse Asbjørn Tvedt i Vindafjord kommune nord i Rogaland.

Ingen i landet får kyrne til å produsere mer melk enn ham.

UTFORDRENDE FÔRÅR

Da Norsk Landbruk ringer den produktive melkeprodusenten, er det bare én time siden han var i postkassa og fant ut av nyheten selv.

– Det har vært et svært utfordrende fôrår, så jeg ble ganske overraska, men det er veldig morsomt. Jeg har vært inne på topp ti i fire år på rad, så det stas å havne helt på topp, sier melkeprodusenten.

EI RØNNE AV ET FJØS

Tvedt har 17 årskyr i et gammelt, arbeidskrevende båsfjøs som «best kan karakteriseres som en rønne». Grovfôret tildeles ved hjelp av skinnegående apetittfôringsvogn som går hele døgnet. Kraftfôret får kyrne i automater, som egentlig er laget til griser, seks ganger i døgnet.

Hele sommeren går kyrne på beite.

AVLSINTERESSERT

Melkeprodusenten mener stor interesse for fôring og avl er hovedårsaken til at han får kyrne til å produsere så mye.

– Jeg tar grovfôranalyser av alle slåttene, og bruker resultatene fra disse analysene til å optimalisere kraftfôret i optimaliseringsprogrammet Optifôr, forteller gårdbrukeren.

I år kom veksten så tidlig i gang at Tvedt fort skjønte at han kunne ta tre slåtter.

Annonse

Han tok svært tidlig første- og andreslått, og fikk også en grei tredjeslått. Han ble imidlertid sjokkert da han han fikk resultatet fra grovfôranalysene, og oppdaget hvor stor andel av fôret som var ufordøyelig fiber.

– Det er veldig utfordrende med så energifattig fôr, sier bonden, som valgte å kombinere grovfôret med kraftfôrtypen Premium Låg i begynnelsen av innefôringssesongen.

Han var imidlertid ikke fornøyd med resultatet.

Først da han begynte å blande inn tredjeslått i grovfôret, samtidig som han bytta kraftfôr til Premium Nøytral, ble det orden i sakene.

– Da gikk plutselig ytelsen, fettprosenten og proteinprosenten opp, mens urea-tallet gikk ned, sier melkeprodusenten, som har et kraftfôrforbruk 28 kilo kraftfôr per 100 kilo EKM.

– Hadde jeg ikke surra på begynnelsen av sesongen, hadde jeg muligens kunnet bikka 12 000 kilo.

SATSER PÅ KRYSNINGER

Tvedt har i utgangspunket hatt NRF og SRB i fjøset, men for noen år siden starta han å krysse inn Holstein. Nå er to tredjedeler av besetningen rød, mens en tredjedel av besetningen er halvkrysninger mellom rødt og Holstein.

– I framtida kommer jeg nok til å satse på halvkrysninger mellom SRB og Holstein. Krysningene er fantastisk fine dyr med godt eksteriør. Juret er betydelig bedre enn på NRF. Det er behagelig å kunne sitte på en krakk å melke framfor å måtte sitte på knærne, sier gårdbrukeren.

Tvedt mener kombinasjonskua NRF ville være perfekt hvis selvberging var hovedformålet, men at det med dagens priser og volumfokus, er mer lønnsomt å spesialisere seg. Han selger alle oksekalver så fort som mulig og benytter i stor grad kjønnsseparert sæd.

– Det er melka som er mitt hovedfokusområde. Det er det som er det mest spennende, konkluderer den energiske melkeprodusenten på avdråttstoppen.

Neste artikkel

Mener melkebruk står for hopp i angus-semin