Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Har fôret 400 000 kyllinger på norsk fôr

I Prior og Felleskjøpets pilotprosjekt skal fôre to millioner kyllinger på 90 prosent norsk fôr.

NORSK: I Sarpsborg har til nå 400 000 ross 308-kyllinger fått kraftfôr som er laget av 90 prosent norske fôrråvarer. Arkivfoto: Norsk Landbruk
NORSK: I Sarpsborg har til nå 400 000 ross 308-kyllinger fått kraftfôr som er laget av 90 prosent norske fôrråvarer. Arkivfoto: Norsk Landbruk

Å øke norskandelen i fôr til norske husdyr er et mål i alle husdyrproduksjoner, men ingen har en større utfordring enn kyllingprodusentene.

I følge Felleskjøpet inneholder deres standardfôr til kylling mellom 50 og 70 prosent norske råvarer, avhengig av hvor bra eller dårlig den foregående kornavlingen var.

I Kjøttets tilstand opereres det derimot med tall som viser at fôret til norske kyllinger i gjennomsnitt bare inneholder 40 prosent norske råvarer.

Annonse

I fôret, som Felleskjøpet og Prior nå tester hos kyllingprodusent Einar Høstbjør på Holleby gods i Sarpsborg, er det snakk om en norskandel oppe i 90 prosent. Høyere andel norske råvarer enn det er det vanskelig når vi må importere både vitaminer og mineraler.

Til nå er produksjonen av 400 000 kyllinger påbegynt eller allerede fullført, og hovedmålet med pilotprosjektet er å bygge erfaringer for å videreutvikle kyllingproduksjonen ti å bli mer bærekraftig.

– I det nye fôret er importert soya blant annet byttet ut med norske erter, åkerbønner og raps. Hovedutfordringen på sikt er naturlig nok en begrenset tilgang av norske proteinråvarer, og vi ønsker dialog med kornprodusenter inn i diskusjoner der det er naturlig for å videreutvikle markedsorienteringen av kornproduksjonen, sier Atle Løvland, som er utviklingsdirektør fjørfe i Nortura.

Neste artikkel

Kyllingfôret skal bli 90 prosent norsk