Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Her er de 11 nye eliteoksene fra Tyr

Jovial av Utgårdstrøen er blant de 25 oksene med elitestatus i 2020.

NY ELITEOKSE: Komatsu av Lenna sørget for Dillerud-avkom hos Knut Otto Espeseth kalvingssesongen 2018. Foto: Dag Idar Jøsang
NY ELITEOKSE: Komatsu av Lenna sørget for Dillerud-avkom hos Knut Otto Espeseth kalvingssesongen 2018. Foto: Dag Idar Jøsang

Noen satte kanskje kaffen i halsen da de leste nyhetssaken om eliteokseuttaket på Tyr sine nettsider. Der står det at Jovial av Utgårdstrøen utgår på grunn av for lav totalindeks. Det er en feil.

– Meldinga om at Jovial ikke er eliteokse beror på en misforståelse. Han er med i eliteoksekatalogen også i 2020. Vi kan ikke ta bort en okse som er etterspurt og blir brukt i Europa, sier Kristian Hovde, som er styremedlem i Tyr.

Problemet til Jovial er at både sønnen, faren og farfaren er og har vært så mye brukt på reinrasa limousin. Derfor er ikke Jovial lenger så sterkt anbefalt i limousinavlen.

I Frankrike har genene etter Jovial av Utgårdstrøen stor suksess. Sønnen hans, Norseman, figurerer neste år i den franske oksekatalogen.

25 ELITEOKSER

Etter at avstamning og avlsverdier på avkomstgranska seminokser er vurdert, har administrasjonen i Tyr og avlsutvalgene i raselagene plukket ut 25 eliteokser for 2020. Seks limousin, fem charolais-, fem simmental-, fem angus- og fire herefordokser slapp gjennom nåløyet.

I tillegg fikk to charolaisokser og en limousinokse status som bruksokser.

NYE LIMOUSINOKSER I KATALOGEN

To limousinokser tar steget opp fra bruksokse til elitesokse neste år. Det er Intègre av Hvam og Ibiza av Hovde. I tillegg settes Kaptein av Viersdalen inn som ny eliteokse fra k-årgangen.

Både Isle ET av Øiestad og Javardage av Utgårdstrøen har fått fornyet tillit som eliteokser, og det samme har altså Jovial av Utgårdstrøen.

MYE BRUKT: Jovial av Utgårdstrøen har fått spredd genene sine så mye at han ikke lenger er heit i reinrasa norsk limousinavl. Foto: Tyr
MYE BRUKT: Jovial av Utgårdstrøen har fått spredd genene sine så mye at han ikke lenger er heit i reinrasa norsk limousinavl. Foto: Tyr

Jovna av Gorseth mister statusen som eliteokse, men er satt som anbefalt okse på melkebruket.

TRE NYE HOS CHAROLAIS

Annonse

De som skal bruke sæd av charolais har seks eliteokser å velge mellom, og tre av de er nye fra og med neste år. De nye er Jesper av Lauvstad, Karl av Hamremoen og Komatsu av Lenna.

En av eliteoksene som henger med fra i fjor er KB Jonas, men fordi sædlageret hans er begrenset har Tyr satt inn KB Kramer som bruksokse for å dekke kategorien lettkalver. Også JGC Indiana er med videre.

For melkeprodusenter anbefales Harry av Grøtholm, slik han også ble anbefalt i 2019.

KEVIN OG JAGERMEISTER

Av de fem simmentaleliteoksene er det to nye: Kevin P av Morken og Jagermeister av Hovde. Sistnevnte er anbefalt for melkebruket.

Frost av Telneset, Ivari av Hægeland og Ja P av Nes blir stående som eliteokser også neste år.

JUNIOR FOR MELKEKUA

Hos angus dukker det opp to nye eliteokser fra j-årgangen: Jens av Grani og Junior av Nordstu, der sistnevnte er anbefalt for melkebruket.

Emil av Lillebakken, Hovin Hauk og Ivar fra Li fortsetter som eliteokser, mens Horgen Erie går ut.

TO FRA RINDAL

I hereford-flokken kommer det inn en ny eliteokse: James av Rindal, mens Gullars av Kleivi, Heatseeker av Rindal og Hyper av Hånde blir stående som eliteokser et år til. Her er det Hyper av Hånde som er anbefalt brukt på melkekyr.

Gard av Kleivi er pensjonert som eliteokse og går ut av hereford sin eliteokseliste før 2020.

Neste artikkel

Profilen: Organisasjonsbyggeren