Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Herefordgener fra Nordland til Sør-Amerika

12 embryokalver født i Uruguay.

Gjermund er en lidenskapelig og kunnskapsrik kjøttfeavler! Foto: Marit Glærum.

«Det e langt igjen te Royal Albert Hall» synger Åge Aleksandersen i en av sine låter. Tidligere i år spilte likevel trønderrockeren i Londons storstue. Å dra paralleller mellom Åge og hereford er neppe gjort før, men en gang må bli den første. For i april stod Gjermund Birkeli i Sør Amerika på Verdenskongressen for hereford og så ungdyr med genetikk fra sin egen besetning bli høyt premiert i et av verdens største kjøttfeland.

- Det var jo litt spesielt, innrømmer den stødige nordlendingen.

Les også: Hereford dyrest på Dyrsku'n.

UTVEKSLING

- Det er helt klart mange utenlandske produsenter som er interessert i våre kjøttfegener, men de kommer ikke nødvendigvis og banker på døra, sier han smilende.

Gjermund bruker selv utenlandsk semin i tillegg til den norske, og kjøper også et betydelig antall embryo.

Les også: Rekordeksport av sæd.

OVER DAMMEN

Han er selv glad i å reise, og det har gjort at han har blitt kjent med hereford-folk over hele verden. Etter en lang prosess med mye papirarbeid ble 15 embryo gode nok til å kunne fryses og sendes. Resultatet var at det i fjor ble født 12 norske herefordkalver på flere ulike gårder i det sør-amerikanske landet.

PÅ FREMMED JORD

Annonse

Kalvene er etter de norske oksene Emil av Hånde, Anton av Søndre Mo og KB Devil 462. Eggene som er brukt er fra tre av Gjermunds gode hunndyr: Birkeli Plum, Mia Maria av Rindal og Fiona av Rindal. Alle 12 dyra blir trolig solgt på andre auksjoner i Uruguay i løpet av året, og kanskje ender en av de opp med å bli seminokse.

MASSIVT

I et land med tre millioner innbyggere og 12 (!) millioner storfe hvorav seks millioner er hereford, er det med stor sannsynlighet snakk om mange doser hvis en noen fatter interesse.

- Hvis en av oksene blir interessant for en besetning i Nord- eller Sør Amerika kan det fort være snakk om 10 000 doser, sier Gjermund.

Du kan lese mer om drifta og avlsarbeidet hos Gjermund i Norsk Landbruk nummer 17 som er ute nå. Der kan du også lese om Arne Pål Rusten og Grethe Anita Andersen som har importert uvanlige husdyr til Norge!

LES OGSÅ: Omsatte limousin for over en million.

Neste artikkel

Lyst og luftig i nytt ammekufjøs