Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Hold laktasjonen i gang i sommer

Endring av forholdstall gjør at mange bør utnytte laktasjonen så mye de kan for å fylle kvota dette året. Seinere avsining og levering av sommermelk kan være løsningen for mange.

Særlig i år bør du vurdere å levere sommermelk, for å utnytte produksjonen maksimalt, og for å få fylt den økte kvota. Foto: Marianne Røhme
Særlig i år bør du vurdere å levere sommermelk, for å utnytte produksjonen maksimalt, og for å få fylt den økte kvota. Foto: Marianne Røhme

Som vanlig oppfordrer Tine landets melkebønder til å levere melk på sommeren. Men i år er det ekstra viktig, siden forholdstallet for 2020 har økt fra 0,96 til 1,01 på grunn av økt behov for melk.

- Bøndene var innstilt på at produksjonen kom til å gå ned - kanskje enda mer enn til 0,96 - slik situasjonen var i fjor. Jeg tipper de har tilpassa dyretallet til nedgangen, sier Jo Helge Sunde i Tine til Bondebladet.

Han tror derfor at mange blir nødt til å utnytte laktasjonen maksimalt for å klare å fylle kvota i år.

FRIR TIL DE MED KONSENTRERT KALVING

Tine ber særlig de bøndene som har konsentrert kalving på høsten, om å vurdere å holde laktasjonen i gang noen uker lenger før de siner av. Selv om høstkalving gir bedre tid til ferie og annet gårdsarbeid på sommeren, har besetninger med et slikt driftsopplegg en lavere gjennomsnittlig årsavdrått fordi de gjerne har en noe kortere melkeperiode. Ifølge Tine kan det være snakk om rundt 1000 liter mindre melk per ku for de som ikke leverer melk i juli måned.

Gunnar Dalen, som er organisasjonssjef i Tine, sier til Bondebladet at det kan være mange grunner til at folk velger å sine av tidlig. Siden kyrne trenger to måneder sinperiode før kalving, vil avsining i juli og august være riktig for de som skal kalve i september.

Annonse

- Men de som skal kalve i november, kunne melka to måneder til, sier han og påpeker at det er lønnsomt å holde laktasjonen i gang lenger.

- På sikt er det også bra om Tine får en jevnere kurve. Tine kan spare et tresifra antall millioner på det, forteller han.

KAN GI GOD INNTJENING

Ved å drøye avsining i to til tre uker lenger enn normalt, kan bønder som har høstkalving lettere klare å fylle årets kvote. I tillegg vil merprisen for sommermelk bidra til god avkastning på den ekstra jobben. Bondebladet melder at melk produsert i sone “Fjord og fjell”, som leveres på sommeren, får en økt pris på 1,46 kroner i juni, 1,61 kroner i juli og 1,76 kroner i august og september, sammenlignet med leveranser i februar og mars. Dersom man klarer å få 400 liter per ku i juli og august, kan det gi en nettoinntekt på mellom 1600 og 2000 kroner per ku.

- Det er veldig bra i dette spesielle året, om man kan strekke seg litt lenger. Det er sikkert mange som ikke reiser på ferie i år, så dette er kanskje det året man skal tenke på sommermelk. Så kan man heller reise på en lenger tur neste år, når man har tjent mer penger enn vanlig i år, sier Sunde.

Neste artikkel

Kalv + ku = bedre helse og økonomi