Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Hvor raskt kan du fôre med nyhøsta rundballer?

Tomt på lager etter tørkesommeren? Dette bør du vite før du spretter plasten.

Arkivfoto: Norsk Landbruk
Arkivfoto: Norsk Landbruk

Mange har i år opplevd at vinterlagrene gikk tomme tildigere enn normalt. Har du rundballer er det gjerne enklere å starte å fôre med årets avling tidligere enn med silo, men hvor fort kan du egentlig åpne ballene uten risiko?

Rådgiverne Oddbjørn Kval-Engstad og Stein Jørgensen i NLR Innlandet skriver i en artikkel at rundballer uten tilsetting, eller tilsatt mjølkesyrebakterier eller syrepreparater forsåvidt kan åpnes umiddelbart, men at dette ikke må gjøres om du har brukt ensileringsprodukter som Kofasil- eller Xtrasil.

Da er anbefalingen fra rådgiverne at rundballene må ligge i 4 uker før du fôrer med dem. Tidlig i ensileringsprosessen kan nitritt i middelet omdannes til nitrøse gasser, og de er giftige for både folk og dyr. Mye nitritt i fôret kan også drepe dyr, da det kan blokkere oksygenopptak i blodet. Etter fire uker er nitritt ferdig omdannet til ammonium i surfôret.

Annonse

Rådgiverne skriver at fôr som tas i bruk raskt vil endre seg fram til ballene er ferdig gjæra, og at gjæringsprodukter underveis kan gi smak på mjølka. I slike tilfelle mener rådgiverne at mjølkeprodusenter bør supplere med annet fôr for sikkerhets skyld.

Bønder med et lite fôrforbruk må være ekstra påpasselig, da det raskt kommer varmgang i ferskt fôr, spesielt når det er sommer og varmt i været. Les mer på nettsidene til Norsk Landbruksrådgiving

Neste artikkel

Hold laktasjonen i gang i sommer